in

Jihad-bruid, die tieners rekruteerde, keert terug naar Nederland

Een van de meest beruchte jihadist bruiden van Nederland staat op het punt terug te keren naar het land nadat ze erin is geslaagd, met haar zoon naar de Nederlandse ambassade in Turkije te komen, schrijft het AD op vrijdag.

2011-04-10 13:26:17 ILLUSTRATIE - Moslima met nikab (geen boerka) bij bushalte. ANP XTRA ROOS KOOLE

Angela B, een Nederlandse die is bekeerd, zou andere jonge vrouwen hebben gerekruteerd om naar Syrië te gaan. Ze verliet Nederland op 19-jarige leeftijd in 2014 en trouwde met een Portugese jihadi die later werd vermoord, voordat ze opnieuw trouwde.

Het AD zegt dat B. zo lang mogelijk in, door IS gecontroleerde delen van Syrië verbleef, en samen met tientallen andere buitenlandse vrouwen in een gevangenkamp in het noordoosten van het land was beland.

Deze zomer wist een groep Nederlandse vrouwen uit het kamp te ontsnappen, van wie sommigen naar Idlib zijn gevlucht, terwijl anderen probeerden terug te keren naar Nederland.

Volgens het AD zijn de afgelopen maanden verschillende andere jihad-bruiden naar Nederland teruggekeerd, van wie de meesten zijn veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. B. zal echter waarschijnlijk een langere periode in de gevangenis doorbrengen vanwege haar rol bij het rekruteren van andere vrouwen, waaronder drie tieners.

“Bovendien heeft B., in tegenstelling tot de andere vrouwen, IS niet publiekelijk aan de kaak gesteld en maakte het geen deel uit van de rechtszaak van vorig jaar door een groep van 23 vrouwen die willen dat de Nederlandse regering campagne voert voor hun vrijlating”, aldus de krant.

In juni zei de Hoge Raad dat de Nederlandse staat, noch de 23 vrouwen die zich bij jihadistische bewegingen in Syrië hebben aangesloten, noch hun 56 kinderen terug naar Nederland hoeft te halen.

De regering heeft gezegd dat ze niet actief zal proberen Nederlanders terug te halen, omdat het voor ambtenaren te gevaarlijk is om deze reis te maken. De kwestie heeft het kabinet verdeeld en zowel de VVD als het CDA zijn tegen het terugbrengen van de kinderen, van wie de meesten jonger zijn dan 6 jaar.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Jaap van Dissel : Vier Kerst in een kleine groep

Belasting op dagjestoerist en Airbnb-verbod in Amsterdam