in

Jeugd in Urk protesteert tegen avondklok

De eerste avondklok in Nederland sinds de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog begon in het grootste deel van het land vlot, maar de oproerpolitie werd opgeroepen om de orde op het onwankelbare protestantse, voormalige eiland, Urk te herstellen, nadat de jongeren op hol waren geslagen.

Tientallen jongeren, veel toeterend in auto’s en op bromfietsen, gingen net na de ingang van de avondklok, om 21 uur, naar het havengebied van het dorp en staken het drive-in coronatestcentrum in brand.

De politie heeft nog niet gezegd hoeveel arrestaties er zijn verricht, maar burgemeester Cees van den Bos zei dat de gebeurtenissen ‘dramatisch’ waren.

“Ik schaam me zo voor wat er is gebeurd”, aldus Van den Bos, voordat hij zijn noodmacht opriep en de oproerpolitie inschakelde. De rust was wel al hersteld voordat de oproerpolitie nodig was.

Urk was ook het toneel van rellen door jongeren in november en december.

Elders meldde de politie ook problemen in Stein, een stad met 24 duizend inwoners in Limburg, vlakbij de Belgische grens. Minstens 14 arrestaties werden verricht nadat een groep van ongeveer 100 jongeren weigerden naar huis te gaan en buiten stonden te drinken en muziek te spelen. Sommigen bekogelden ook de politie met vuurwerk, meldde de lokale omroep 1Limburg.

In het centrum van Rotterdam kregen 50 mensen een boete voor het voortzetten van hun protest tegen de coronamaatregelen en de avondklok, en er was ook een klein protest in Amersfoort.

Sommige mensen die wel ondanks de avondklok nog op straat waren zonder geldig reden zijn beboet door de politie. De politie reikte 45 boetes uit aan automobilisten op de A2 die werden aangehouden en geen geldige reden hadden om te reizen.

In het grootste deel van het land was het ‘volkomen stil’ na de deadline van 21 uur.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Roken en alcohol maken COVID-vaccins minder effectief

Turkse moskee in Denemarken aangevallen