in ,

Je mag een uur langer slapen, maar Nederland heeft een slaapprobleem

Vorig jaar meldde 20 procent van de Nederlanders boven de 12 een slaapprobleem. Moeilijk in slaap komen of doorslapen. Het waren meer vrouwen die deze probleem hebben gemeld en het is een probleem die vaker bij ouderen voorkomt dan bij jongeren en mensen met een laag inkomen liggen meer wakker dan mensen met een hoog inkomen.

De Wintertijd is er weer en terwijl meeste van ons denken, ‘Oh fijn, een uurtje extra slaap.’ is er een groep in Nederland die met ieder jaar groeit, mensen die niet kunnen slapen. Het is niet alleen maar, ‘Ik val moeilijk in slaap.’ of ‘Ik word te vroeg wakker.’ Een ruim 10 procent van de ondervraagden lieten weten dat ze daadwerkelijk een slaapprobleem hebben. Mesen liggen wakker en dit is een nieuwe gezondheidsprobleem in Nederland.

Meer dan 40 procent heeft last van de gevolgen van slapeloosheid in zijn of haar dagelijkse leven, bijvoorbeeld tijdens het werk. Ze zijn vergeetachtig of erg prikkelbaar. En hoe ouder je wordt, hoe groter het groep met een vorm van een slaapprobleem. Van de 12- tot 16-jarigen zegt 8 procent slaapproblemen te hebben gehad, van de 40- tot 50-jarigen is dit 19 procent, van de 75-plussers zelfs 28 procent. En bij ieder groep liggen vrouwen meer wakker dan mannen.

Mensen uit de laagste inkomstengroep hebben ook het meeste last van hun gezondheid als gevolg van slapeloze nachten. Ze hebben bijna anderhalf keer vaker een langdurige aandoening en zijn ze drie keer vaker psychisch ongezond. Van de mensen met een minder dan goed ervaren gezondheid heeft 43 procent slaapproblemen.

Dit is de eerste keer dat er dit soort uitkomsten komen uit een onderzoek naar slaapproblemen in Nederland en daarom kan CBS niet melden of het probleem toe- of afneemt, maar het is niet een totale mysterie. Tussen 2001 en 2013 nam het percentage mensen (4 jaar of ouder) dat slapeloosheid meldt licht toe van 21 procent naar 23 procent.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

PSV maakt een comeback na een ‘bijna’ verlies

Patiënten en personeel MC Slotervaart naar Leiden voor antwoorden