in

Jaarlijkse sterftecijfer in Nederland hoger dan verwacht

Met nog maar een paar dagen te gaan zijn er in Nederland dit jaar 13 duizend méér mensen omgekomen dan de statistieken hadden voorspeld, zo meldt het CBS dinsdag. De meeste van die sterfgevallen zijn waarschijnlijk te wijten aan het coronavirus.

In totaal zijn er 162 duizend mensen gestorven in 2020, waarbij het extra sterftecijfer duidelijk volgde op de coronapandemie met een lichte piek in de zomermaanden als gevolg van de korte hittegolf.

“De stijging van het hoge sterftecijfer is vooral acuut geweest in verpleeg- en andere verzorgingshuizen”, aldus het CBS. Zo stierven in de voorlaatste week van het jaar 450, of 37 procent meer verpleeghuisbewoners dan verwacht. Bij de rest van de bevolking zorgde een teveel aan sterfgevallen vorige week voor een stijging van 18 procent.

Volgens het CBS zijn deze zomer, op basis van te hoge sterftecijfers en overlijdensakten in de eerste golf, zo’n 10 duizend mensen overleden aan het coronavirus.

Het officiële dodental dat het RIVM publiceert, is exclusief mensen die niet zijn getest op coronavirus en tijdens de eerste golf was er niet veel sprake van testen. Het officiële sterftecijfer van het RIVM bedraagt momenteel iets meer dan 11 duizend.

Het aantal doden in absolute termen is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog geweest, meldt de Volkskrant.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlandse bevolking heeft geen vertrouwen meer in koning Willem-Alexander

Vrouw met uitkering moet € 7.000 terugbetalen vanwege wekelijkse boodschappen