in ,

Jaap van Dissel : Vier Kerst in een kleine groep

Jaap van Dissel heeft in een actualiteitenprogramma op televisie laten weten dat hij verwacht dat kerst dit jaar in kleine groepen zal worden gevierd.

“Het besmettingspercentage is de afgelopen twee weken licht gedaald, maar stagneert”, zegt Jaap van Dissel tegen Nieuwsuur. “Dit betekent dat de gezondheidszorg nog steeds zwaar wordt getroffen. En hoewel het aantal coronapatiënten is gedaald, gaat het nog steeds erg langzaam en moeilijk.”

Maar volgend voorjaar, wanneer vaccinaties beschikbaar zijn, zullen er dingen veranderen, zegt hij. “En als genoeg mensen het vaccin accepteren, kan er tegen de zomer voldoende groepsimmuniteit zijn opgebouwd om het leven weer normaal te maken.”

Het kabinet moet de regels voor Kerstmis en Nieuwjaar op 8 december uitwerken. “Als nieuwe opnames op de intensive care onder de 10 per dag zouden zitten”, zei Van Dissel, “Maar nu de cijfers stagneren, maken we ons grote zorgen of dit met Kerstmis het geval zal zijn.”

“Als je Kerst in een groep viert, kan dat als katalysator werken om het virus verder te verspreiden”, aldus van Dissel, “Een week later heb je nieuwjaar en iedereen die het virus met Kerst heeft opgepikt, zal het verder verspreiden. Dat betekent dat je in januari het potentieel hebt voor veel meer gevallen.”

Om een bepaald niveau van groepsimmuniteit te bereiken, zou 60 procent tot 70 procent van de bevolking moeten instemmen met vaccinatie. Maar uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de bevolking dat niet zal doen.

“Dit baart me zorgen”, zei Van Dissel. “Ik hoop dat mensen het vaccin zullen omarmen, want op dit moment is het de enige manier om uit deze pandemie te komen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

OV-bedrijven zullen diensten verminderen omdat meer mensen thuis blijven

Jihad-bruid, die tieners rekruteerde, keert terug naar Nederland