in

Jaap van Dissel : Hoge sterfgevallen vanwege opleidingsniveau van zorgpersoneel in verzorgingshuizen

Viroloog, Jaap van Dissel, is onder vuur komen te liggen omdat hij in een interview heeft gezegd dat het hoge aantal sterfgevallen in verpleeghuizen tijdens de eerste coronagolf deels te wijten was aan het niveau van opleiding van het personeel.

In het interview, op de publieke omroep NOS, werd Van Dissel gevraagd wat er mis was gegaan in verzorgingshuizen, waar duizenden stierven en waar beschermend kleding vrijwel onbereikbaar was voor personeel.

“We hebben geleerd dat er veel factoren een rol spelen, zoals het opleidingsniveau van de zorgverleners, de situatie thuis. Het is complexer dan een enkele maatregel, hoe graag men dat ook zou willen,” aldus van Dissel.

Tijdens de eerste coronagolf stierven in Nederland meer dan 10 duizend mensen aan gevolgen van het coronavirus, en ongeveer 60 procent van de slachtoffers woonde langdurig in verzorgingshuizen, omdat ze hoogbejaard waren, chronische gezondheidsproblemen hadden of gehandicapt waren.

Verpleegkundige organisaties reageren boos op de opmerkingen van de viroloog. “De suggestie dat infecties tot op het niveau van de opleiding van eerstelijnsmedewerkers lagen, is ongepast en getuigt van gebrek aan respect,” aldus Marita de Kleijne, voorzitter van zorgverlenersorganisatie V&VN.

“Dit is een klap in het gezicht van alle collega’s die er dag en nacht zijn geweest, en onder zware druk staan,” zegt de Kleijne, “Het zorgpersoneel liep grote risico’s door het ontbreken van persoonlijke beschermingsmiddelen.”

Daarnaast verwees De Kleijne naar ‘de onveilige en onrealistische richtlijnen’ van het RIVM voor het gebruik van beschermingsmiddelen en gezichtsmaskers, en het wegwuiven van onze zorgen over a-symptomatische en pre-symptomatische infecties. “Daar hebben we Van Dissel niets over horen zeggen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Fahrettin Koca : Coronavaccin zal niet worden verplicht in Turkije

Nederlandse belangen worden goed behartigd in Brexit-deal