in

Jaap van Dissel : Geen versoepelingen tot februari

Het wordt zeker februari voordat sommige delen van het publiek zijn ingeënt, en dat de Nederlandse lockdown kan worden versoepeld, volgens Jaap van Dissel, hoofd van het Nederlandse volksgezondheidsinstituut RIVM.

“We gaan in januari beginnen met vaccineren, dan volgt half februari de tweede dosis”, aldus Van Dissel. “Dus vanaf die datum kunnen de regels voor de gevaccineerde groep enigszins worden versoepeld.”

“Bovendien zijn ambtenaren overeengekomen dat als het aantal positieve tests weer begint te stijgen, er sneller hardere maatregelen zullen worden genomen”, zei Van Dissel.

De huidige lockdown loopt in ieder geval tot 19 januari, zei premier Mark Rutte bij de aankondiging medio december. Rutte en minister Hugo de Jonge zullen op 12 januari weer een persconferentie houden, om duidelijkheid te brengen naar de volgende stappen.

Momenteel worden er ongeveer 9500 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd, al kunnen de cijfers vertekend zijn door de kerstvakantie.

Inmiddels hebben RIVM-experts de Volkskrant en nieuwswebsite Nu.nl verteld dat Nederland zo laat is met vaccineren omdat ambtenaren een strategie hadden opgesteld op basis van het AstraZeneca-vaccin.

De meeste EU-landen zijn al begonnen met hun vaccinatieprogramma’s, maar Nederland begint pas op 8 januari, een situatie die alom bekritiseerd is. Het Pfizer-vaccin, dat in grote hoeveelheden wordt geleverd en extreem koud moet worden bewaard, werd eerst goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau en dat betekende dat de strategie moest worden herzien, aldus Hans van Vliet en Jaap van Delden.

Het Nederlandse plan was gebaseerd op het huidige schema voor de jaarlijkse griepvaccinatie, dat wordt toegediend via verpleeghuizen en huisartsen. Maar het Pfizer-vaccin is het meest geschikt voor grootschalige vaccinatieprogramma’s.

“Ik begrijp het onbehagen, maar het is echt een heel ingewikkelde puzzel”, zegt Van Delden tegen Nu.nl. “En voor ons is het geen wedstrijd om te zien wie er als eerste in Europa aan de start komt.”

“Wat er echt toe doet, is hoe snel je welk dekkingsniveau bereikt”, zegt Van Vliet. “Over zes tot negen maanden hebben alle Europese landen een groot deel van hun bevolking ingeënt.”

Het kabinet heeft besloten om zich eerst te richten op het vaccineren van verzorgers in verpleeghuizen, gevolgd door thuisbewoners. En minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, zei woensdag opnieuw dat het niet mogelijk zal zijn om vóór 8 januari met het vaccinatieprogramma te beginnen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Mark Rutte : Blijf thuis met Oud & Nieuw

Vuurwerkverbod werd genegeerd door heel het land