in

Is een mondkapje ook verplicht als ik astma heb?

RTL Nieuws krijgt regelmatig corona-gerelateerde vragen en ook deze vraag hebben ze beantwoord.

Een mondkapje dragen kan al vervelend zijn, maar mensen met astma kunnen hier zelfs benauwd van worden. Dit zorgt wel eens voor vervelende situaties, zoals een astma-aanval in het openbaar vervoer en boze blikken van omstanders.

Een mondkapje beperkt de luchtstroom en dat is belangrijk, zegt huisarts Felix van der Wissel, als aangenomen wordt dat het virus zich via aerosolen verspreidt. “Maar voor mensen met astma niet fijn.”

Iedereen vindt het fijner om vrijuit te ademen, maar voor mensen met astma is dit nog belangrijker, zegt hij. “Zij hebben veel behoefte aan een vrije luchtstroom, want zijn van nature al benauwd. Als ze dan een mondkapje moeten dragen, wordt dit gevoel nog erger.”

Bepaalde situaties kunnen zo’n astma-aanval uitlokken. In de bus bijvoorbeeld, zegt Van der Wissel. “Iemand met astma die een bus ingaat, voelt zijn luchtpijp al aanspannen. Wat volgt is een sterke afweerreactie. Inademen lukt dan wel, maar uitademen is een stuk moeilijker. Vervolgens zorgt dat voor stress, waardoor de reactie nog sterker wordt. Dan krijg je een astmatische aanval. Het is als het ware een vicieuze cirkel”, legt de huisarts uit.

Er zijn een aantal oorzaken van stress die een rol spelen bij astma, zoals het verschil tussen warmte en kou. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als mensen van een koude buitenlucht in een warme bus stappen, zegt Van der Wissel.

Wel of niet verplicht?

Maar of om deze redenen mensen met astma geen mondkapje meer hoeven dragen, lijkt hem geen goed idee. “We moeten allemaal een mondkapje dragen, willen we de coronabesmettingen beperken. Mensen dragen juist een mondkapje om mensen met astma, een chronische longziekte of emfyseem te beschermen, dan moeten zij dat zelf ook doen.”

Wel pleit Van der Wissel voor meer empathie tegen hen die soms hun mondkapje afzetten – in het openbaar vervoer – of per ongeluk een flinke hoestbui hebben. “Je wordt al snel aangesproken, terwijl mensen niet weten wat er aan de hand is.”

Om onbegrip te voorkomen, adviseert hij mensen met astma om te laten zien dat ze medicatie nemen. “Zorg dat je je medicatie bij je hebt en laat dit zien.”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Europese reisbeperkingen goed voor Nederlandse vakantieparken

Opnieuw dagrecord in coronabesmetingen : 6504