in ,

Internationale actie tegen Italiaanse maffiaclan, ook tientallen invallen in Nederland

Politie en justitie zijn woensdagochtend in Nederland, België, Duitsland en Italië bezig met een grootschalige actie tegen de Italiaanse ‘Ndràngheta, een maffiaclan uit Calabrië. In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland.

De actie is het gevolg van een onderzoek dat in 2016 is begonnen en op Europees niveau is gecoördineerd. Meer informatie kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog niet geven tot de persconferentie in Den Haag, om 12.00 uur woensdagmiddag. Daar zullen onder anderen vertegenwoordigers van de vier landen en van Eurojust en Europol bij aanwezig zijn.

De ‘Ndràngheta is een maffiaorganisatie uit Calabrië, in het zuiden van Italië, met takken over de hele wereld – waaronder Nederland. Ze heeft de Siciliaanse Cosa Nostra verdrongen als machtigste criminele organisatie van Italië.

In Nederland zou het criminele samenwerkingsverband zich vooral bezighouden met drugssmokkel via de bloemenbranche. Leden van de ‘Ndràngheta waren jarenlang actief op de Aalsmeerse bloemenveiling. Ze verstopten drugs tussen bloemen die vervolgens geëxporteerd werden. De politie in Brazilië heeft vorig jaar een lid opgepakt van de ‘Ndràngheta die jarenlang in Aalsmeer woonde. Volgens de politie coördineerde hij vanuit daar als bloemhandelaar de levering van grote partijen cocaïne.

Begin vorig jaar werd Santo Vottari opgepakt, de baas van ‘Ndràngheta. Hij was een van de meest gezochte criminelen in Europa en werd onder meer gezocht als medeplichtige bij de geruchtmakende moorden op zes mensen in de Duitse stad Duisburg, ruim tien jaar geleden. Daar werden als gevolg van een vete tussen twee maffiaclans voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

Bron : De Volkskrant

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Ict’ers schieten politie te hulp

Twee Turkse-Duitsers onderscheiden met Duitslands hoogste civiele prijs