in ,

Inkomen van Nederlandse vrouwen halveert na de geboorte van eerste kind

Nieuwe moeders in Nederland verliezen gemiddeld 46 procent van hun inkomen na de geboorte van hun eerste kind, maar er is geen domino-effect op het inkomen van vaders, aldus de CPB op dinsdag.

De daling van het inkomen van de moeder is grotendeels te wijten aan het feit dat ze minder uren werken, stelt het CPB in zijn analyse van wat bekend staat als de ‘kinderstraf’, gepubliceerd in economenblad ESB. “Traditionele rolpatronen, waarin vrouwen meer zorgtaken op zich nemen dan mannen, kunnen hierin een rol spelen”, aldus het CPB.

Vrouwen met een allochtone achtergrond verliezen minder inkomen dan autochtone Nederlanders, tenzij ze Marokkaanse of Turkse wortels hebben. “Vrouwen die regelmatig religieuze evenementen bijwonen, kerk of moskee, hebben ook meer kans op een lager inkomen”, aldus het CPB.

“Dit kan zijn omdat religieuze betrokkenheid vaak gecombineerd wordt met meer traditionele genderrollen, en dat heeft gevolgen voor de kinderstraf”, stelt het artikel.

Daarentegen zullen vrouwen met een hbo- of universitaire opleiding, lesbische stellen en moeders die voor de publieke sector werken, minder snel hun uren inkorten na de geboorte van hun eerste kind.

“De gemiddelde inkomensdaling van vrouwen in Nederland is relatief groot in vergelijking met Denemarken en Zweden, maar kleiner dan die in Oostenrijk en Duitsland”, aldus het CPB.

Zo’n 74 procent van de Nederlandse vrouwen werkt niet in de standaard 40-urige werkweek, gemiddeld werken ze slechts 28 uur.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Van Dale’s woord van 2020 : Anderhalvemetersamenleving

Kan ik nog naar de supermarkt? : Wat moet sluiten en wat is er nog open?