in

IJsselmeerziekenhuizen zijn failliet verklaard

Het gaat om de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en Verloskundigenpraktijk De Kreek.

De IJsselmeerziekenhuizen kregen woensdag tegelijk met het MC Slotervaart in Amsterdam uitstel van betaling. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars stoppen met de financiering.

“Beide ziekenhuizen zijn in de financiële problemen gekomen door met name hoge inhuurkosten van personeel in een situatie van grote arbeidskrapte”, verklaart de woordvoerder. “In de afgelopen dagen is gebleken dat de verzekeraars geen vertrouwen meer hebben in een gezonde financiële toekomst.”

Financiële onrust speelt al langer
De financiële problemen spelen al langere tijd. Het concern is sinds vorig jaar technisch failliet. Toen zat het eigen vermogen al 3,6 miljoen euro in de min.

Begin oktober bleek uit het jaarverslag dat de financiële situatie verder verslechterd was. Onder de streep leed MC IJsselmeerziekenhuizen een verlies van 999.000 euro. Hierdoor daalde het negatieve eigen vermogen naar 4,6 miljoen euro.

Bij de presentatie van de jaarcijfers liet het bedrijf al weten dat het voortbestaan in gevaar was gekomen.

‘Onacceptabel’
Voor de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en de gemeenten Almere, Noordoostpolder, Urk, Dronten en Zeewolde is het “onacceptabel dat de continuïteit van de zorg stopt en dat het ziekenhuis uit Lelystad verdwijnt.”

De gemeenten onderstrepen opnieuw dat de afstanden in de provincie groot zijn. “Het halen van de wettelijke aanrijtijden van ambulances is nu al lastig. Met het wegvallen van het ziekenhuis en hiermee de acute zorg wordt dit nog moeilijker en kan dit leiden tot levensbedreigende situaties.”

“Met het wegvallen van het ziekenhuis en hiermee de acute zorg, wordt dit nog moeilijker en kan dit leiden tot levensbedreigende situaties”, aldus de overheden. “Het wegvallen van het MC Zuiderzee in Lelystad heeft grote consequenties voor alle 180.000 inwoners in het verzorgingsgebied van ons ziekenhuis en zorgt voor grote maatschappelijke onrust.”

Bron: NU.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

We worden meer energiebewust

Steeds meer werknemers in zorg schrijven zich als zzp’er in bij KvK