in

Ict’ers schieten politie te hulp

Ict’ers gaan de politie als vrijwilliger helpen bij digitale onderzoeken. Uiteindelijk moeten techneuten zelfs een dag per week bij de politie aan de slag kunnen met een cybercrimezaak, bij wijze van bedrijfsactiviteit.

De eerste ict’ers zijn al aan de slag en werden gisteren officieel aangesteld. Zij waren al vrijwilliger bij de politie, bijvoorbeeld op straat. Nu zetten ze binnen dezelfde constructie hun digitale kennis in. Voor de politie speuren ze onder meer het darkweb af. Op dat moeilijker te bereiken deel van het internet worden illegale producten en diensten aangeboden.

Het is de bedoeling volgend jaar ook ict’ers van buitenaf aan te trekken, die op vrijwillige basis meewerken met de politie. Techneuten kunnen niet alleen meehelpen aan onderzoeken, maar ook kennis delen. Dat is mogelijk op structurele basis, bijvoorbeeld één dag in de week, maar ook incidenteel.

Spanning
Zo moet het zelfs mogelijk worden ict’ers een bedrijfsdagje bij de politie te laten houden. Zij kunnen dan deelnemen aan bijvoorbeeld een ‘hackathon’, een fenomeen waarbij binnen een korte tijd gezamenlijk digitaal wordt gewerkt aan het oplossen van een probleem.

Met het salaris kan de politie techneuten lang niet altijd weglokken bij grote bedrijven. Maar de spanning en betekenis die politiewerk kan geven, zorgt dat expertise wel op deze manier binnen kan worden gehaald, zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime. ,,Burgers willen heel graag een steentje bijdragen. Bij ons kunnen ze hun kennis maatschappelijke betekenis geven.’’

Supermarktketen
Een supermarktketen heeft al aangeboden data-analisten uit te lenen aan de politie. Daar onderzoeken ze dan niet het gedrag van consumenten, maar van daders van misdaden. Zij kunnen bijvoorbeeld kijken naar patronen die te halen zijn uit drugsdumpingen. Informatie over zo’n onderwerp is via openbare bronnen terug te vinden, waardoor geen directe toegang tot politie-informatie nodig is. In andere gevallen wordt vertrouwelijke informatie wel gedeeld. Van der Plas benadrukt dat er echter geen concessies aan de veiligheid worden gedaan.

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

‘Ga niet alleen hardlopen’

Internationale actie tegen Italiaanse maffiaclan, ook tientallen invallen in Nederland