in

Ibuprofen verergerd het coronavirus

Apothekers en medicijnautoriteit CBG hebben coronapatiënten geadviseerd geen Ibuprofen te slikken. In Frankrijk wordt er gezegd dat Ibuprofen het coronavirus verergerd.

“Wie koorts of keelpijn heeft door het coronavirus kan het beste paracetamol slikken.” aldus Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP die reageert op de Franse minister van volksgezondheid en neuroloog Olivier Véran.

Véran zei afgelopen weekend via zijn social media dat coronapatiënten die thuis moeten uitzieken absoluut geen Ibuprofen moeten innemen, “Vanwege de ontstekingsremmende werking, verminderd Ibuprofen de reactie van het immuunsysteem.”

Cheung is het hier niet mee eens, “Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat Ibuprofen een averechts effect veroorzaakt.” Hij is van mening dat er nog onvoldoende bekend is over het coronavirus om meteen te zeggen dat Ibuprofen schadelijk kan zijn. Hij raadt de pijnstillers voor een hele andere reden af, “Ibuprofen geeft een hogere kans op maagbloedingen en nierschade. Bovendien kan de wisselwerking met andere geneesmiddelen, zeker bij ouderen, nare bijwerkingen geven. Ik adviseer dan ook met klem om bij voorkeur paracetamol te slikken. Deze pijnstiller geeft het minste bijwerkingen en helpt voldoende tegen algehele malaise als koorts en keelpijn.”

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is het ook met Cheung eens, “Dit geldt zeker voor mensen met hart- en vaatziekten, en maag-darmproblemen.”

Nou is de vraag of je Paracetamol kan krijgen. Ja, het is een receptloos pijnstiller die je gewoon in een apotheek zou kunnen kopen, maar sinds de landelijke maatregel om zoveel mogelijk thuis te blijven zijn mensen aan het hamsteren geslagen en de schappen bij drogisterijen zijn leeg, “De apothekers krijgen zondagavond een nieuwe voorraad binnen. Geloof me, er ligt écht genoeg voorraad bij de groothandels.”

Ook Apothekersvereniging KNMP roept mensen op met hamsteren van pijnstillers, “Stop ermee. Het heeft geen zin om tien pakjes paracetamol in te slaan. Het zou vervelend zijn dat patiënten die het echt nodig hebben nu misgrijpen. Zorg dat u één paracetamolpakje in uw medicijnkastje thuis heeft liggen. Dat is genoeg.” aldus Cheung.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronavirus : Scholen gaan dicht en houd anderhalf meter afstand van elkaar

Premier Rutte : “We moeten een muur bouwen om de zwakken.”