in ,

Huizenprijzen stegen vorig jaar met bijna 12%

Negen maanden na de coronapandemie blijven de huizenprijzen stijgen, en stegen ze bijna 12 procent op jaarbasis eind december.

De stijging was het meest bescheiden in Amsterdam, waar de gemiddelde prijzen over het hele jaar zijn gestegen met 3,4 procent. De grootste stijging, 22 procent, zien we in de stad Hardenberg, nabij de Duitse grens, volgens nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM.

In Rotterdam, Utrecht en Den Haag stegen de huizenprijzen met 12 tot 15 procent.

Makelaars in onroerend goed hebben al een trend opgemerkt om naar meer landelijke gebieden te verhuizen, waar het vastgoed groter is. “Dit zou kunnen duiden op het toenemende belang van een groot huis voor thuiswerken, aldus de NVM.

Ook het tekort aan koopwoningen is een reden voor de groei. Half november waren er nog maar 25 duizend 500 woningen op de markt, bijna een derde minder dan in 2019.

“We hebben echt een forse uitbreiding van het aantal woningen nodig, zodat ze betaalbaar blijven en mensen kunnen vinden wat ze nodig hebben”, aldus NVM-directeur Onno Hoes.

De gemiddelde prijs dat vorig jaar voor een woning werd betaald was 365 duizend euro. De meeste politieke partijen hebben een belofte opgenomen om de huizenvoorraad van het land uit te breiden in hun verkiezingsprogramma voor de algemene verkiezingen in maart.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Werknemers bij onlineplatforms maken zich minder druk om arbeidsomstandigheden

Brits onderzoek : Immuun tegen het Coronavirus vanwege COVID19-antilichamen