in

Huizen verzakken en scheuren door klimaatverandering

SONY DSC

Alleen al bij de gemeente Zevenaar zijn vele tientallen gevallen bekend van huizen die ineens grote scheuren vertonen. Maar ook elders hebben huizen schade opgelopen, schrijft De Gelderlander.

“Er komen steeds meer klachten over panden met zogenoemde staalfunderingen, huizen die niet met palen maar rechtstreeks op de ondergrond zijn gefundeerd”, bevestigt Mark Born van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek.

En wat er nu al zichtbaar wordt, is mogelijk nog maar het topje van de ijsberg, vreest Alex Hekman van ingenieursadviesbureau Sweco dat onderzoek doet naar de gevolgen van klimaatverandering voor onder meer woningen.

Volgens Sweco staan naar schatting 750.000 tot een miljoen woningen in kwetsbare gebieden op funderingen die last kunnen krijgen van een lage grondwaterstand.

Gemeenten moeten, met het oog op klimaatverandering, in actie komen, stelt Hekman. “Zomers als 2018 zullen in de toekomst vaker voorkomen. Gemeenten moeten daarom in beeld brengen waar de kwetsbare gebieden zijn, welke woningen er last van kunnen krijgen. En vervolgens samen met de burgers zoeken naar oplossingen.”

Bron: NU.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Q koorts al 95 doden in Nederland

Kind in arme wijk bij geboorte al ongezonder