in

Huisartsentekort verwacht in Zeeland, Achterhoek en Drenthe

Er wordt een toenemend tekort aan huisartsen verwacht in Zeeland, de Achterhoek, Drenthe, de Drechtsteden en Noord-Holland Noord.

Dat schrijft minister Bruins aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt dat huisartsen en praktijken in die gebieden tekorten verwachten, onder meer door de vergrijzing. Het gaat niet alleen om artsen, maar ook om doktersassistenten en praktijkondersteuners. De werkdruk in die regio’s wordt nu al als hoog ervaren, blijkt uit het onderzoek.

Door de vergrijzing gaan de komende jaren veel dokters met pensioen, tegelijkertijd komen er te weinig jonge huisartsen bij. Jonge artsen vestigen zich minder makkelijk in de gebieden waar tekorten dreigen. Dat komt onder meer doordat daar minder werk is voor partners van huisartsen en doordat huisartsen er vaak verder van familie af wonen.

Het probleem is niet nieuw en daarom worden sinds een aantal jaar al extra mensen opgeleid; huisartsen, verpleegkundig specialisten en zogeheten “physician assistants”. Maar volgens Bruins moet er meer gebeuren, hij gaat binnenkort met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) om de tafel om dat te bespreken.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Schoonmakers krijgen hogere lonen en meer geld voor scholing

De Britse luchthaven Gatwick blijft dicht vanwege drones