in

Huisartsen verwijzen minder vaak voor nazorg of specialistisch advies

Huisartsen in Nederland hebben sinds de start van de coronapandemie ruim 1,7 miljoen minder verwijzingen gemaakt voor specialistisch advies en andere vervolgbehandeling voor hun patiënten.

In totaal is het aantal aanvragen voor vervolgonderzoek en hulp van fysiotherapeuten, intramurale verpleegkundige zorg en psychiatrische diensten met 12 procent gedaald, meldt zorgregistratieplatform ZorgDomein.

De bevindingen zijn verder bewijs van de impact van het coronavirus op de reguliere zorg. Het RIVM zei eerder deze maand dat de eerste coronagolf in Nederland heeft geleid tot het verlies van 50 duizend jaar gezond leven.

“Veel patiënten hadden te maken met vertraagde afspraken en behandeling. Sommige patiënten zegden hun afspraken af omdat ze bang waren om besmet te raken of omdat ze de gezondheidszorg niet tot last wilden zijn.” aldus het RIVM.

Ook de Nederlandse pathologenvereniging NVVP wijst op een ‘alarmerende’ daling van het aantal diagnoses voor ernstige ziekten tijdens de pandemie.

In totaal zijn er 10 procent tot 15 procent minder gevallen van ernstige ziektes vastgesteld dan in de afgelopen jaren, “en worden volwassenen en kinderen in gelijke mate getroffen”, zei de vereniging eerder. In het bijzonder melden pathologen een daling van 25 procent van het aantal mensen dat deelneemt aan bevolkingsonderzoeken voor baarmoederhals-, colon- en borstkanker.

Sinds 22 december zijn alle niet-spoedeisende zorgafspraken in Nederlandse ziekenhuizen en klinieken geannuleerd om personeel vrij te maken, zodat ze zich kunnen concentreren op acute zorg.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vliegreizen naar Nederland : Negatief testresultaat verplicht vanaf 29 december

Nat weer in het verschiet met af en toe een beetje zon