in

Hugo de Jonge : We zullen de vaccinaties na enkele weken inhalen

Nederland zal de achterstand in vaccinaties de komende twee tot drie weken hebben ingehaald, vertelt minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge in een interview aan het AD.

Nederland heeft momenteel slechts 200 duizend mensen ingeënt en staat onderaan lijsten die laten zien hoe goed landen presteren, wat leidt tot wijdverbreide politieke consternatie.

Door de komst van nieuwe ladingen vaccins kan Nederland echter sneller werken en ‘over een paar weken zijn we weer op schema”, aldus de minister. “Het komt allemaal op één ding neer. Komen er genoeg vaccins binnen? Dat bepaalt de snelheid waarmee je kunt vaccineren.”

De Jonge zei vorige week dat Nederland geen tweede doses meer in reserve houdt om vaccinaties te versnellen. Maar het heeft geen zin om 24/7 te beginnen met vaccineren, want “over twee weken zou je niets te doen hebben, omdat de voorraden op zijn”, zei hij tegen het AD.

“Ik realiseer me dat iedereen over mijn schouder meekijkt en ik vind het natuurlijk niet leuk dat we onderaan de lijsten staan”, aldus de minister tegen de krant. “Dat komt deels door onze trage start en deels door een voorzichtiger aanbodbeheer dan in andere landen. We merkten op dat leveringen van week tot week veranderen, en dat verklaart onze aanvankelijke voorzichtigheid.”

Politici en gezondheidsexperts hebben de Nederlandse aanpak bekritiseerd omdat deze traag en bureaucratisch is. Donderdagavond vertelde Ernst Kuipers, hoofd van de acute zorg in het ziekenhuis, aan de televisietalkshow Jinek dat snelheid van essentieel belang is. “Ziekenhuizen kunnen helpen, huisartsen kunnen helpen”, zei hij.

Ook PVV-leider, Geert Wilders is het niet eens met de trage aanpak van De Jonge, “Beloven, beloven en nog eens beloven. Ondertussen doet alleen Bulgarije het slechter en zijn we de sukkel van Europa. Het lukt @hugodejonge blijkbaar niet, waar is @MinPres Rutte??” schrijft hij op Twitter.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Geen Reiskostenvergoedingen maar Thuiswerkvergoeding

Nog steeds niet genoeg vrouwen in topfuncties