in

Hugo de Jonge : Nederlandse vaccinatieprogramma gaat 8 januari van start

Nederland begint op 8 januari met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus, als het Europees Geneesmiddelenbureau maandag het eerste vaccin goedkeurt, vertelde minister Hugo de Jonge aan Kamerleden tijdens een stormachtig debat donderdagavond.

De eerste uitnodigingen aan mensen om zich te melden voor een vaccin zullen op 4 januari worden uitgegeven “en zullen zich richten op mensen die werken in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en thuiszorg”, aldus de minister.

Lokale gezondheidsraden zullen op maandag 11 januari op drie locaties beginnen met het belangrijkste vaccinatieprogramma en vanaf 18 januari zullen 25 vaccinatiecentra open zijn voor zaken, zei hij.

De Jonge kreeg tijdens het debat forse kritiek vanwege de trage uitrol van het vaccinatieprogramma in Nederland. Groot-Brittannië is al begonnen met het vaccineren van kwetsbare ouderen en ook Duitsland, België en Denemarken staan klaar om hun campagne te starten.

Nederland komt later omdat het IT-systeem van de GGD nog niet klaar is, de gezondheidsraad nog zijn formele aanbevelingen moet doen en zelfs de scripts voor callcentermedewerkers nog moeten worden geschreven, vertelde De Jonge aan Kamerleden in een schriftelijke briefing.

Het heeft tot zeker november geduurd voordat ambtenaren besloten om het plan om lokale artsen het vaccin te laten toedienen opzij te schuiven, en zich in plaats daarvan te wenden tot massale vaccinatiecentra, deels om logistieke redenen.

Tijdens het debat wezen PvdA-leider, Lodewijk Asscher en andere Kamerleden erop dat andere EU-landen in de week na Kerstmis klaar zijn om te gaan vaccineren. “Betekent dit dat landen die sneller zijn dan wij, minder voorzichtig zijn?”, vroeg Asscher. “Of zijn we te laat begonnen?”

Voorzichtig beginnen

“We moeten een zorgvuldige route volgen”, benadrukte De Jonge tegen Kamerleden. “Het zou niet verantwoord zijn om eerder te beginnen. Dan heb je een symbolische start die niet verstandig is.”

“Het gaat er niet om dat je vroeg of laat begint”, zei hij. “Het gaat erom hoeveel mensen het vaccin accepteren.”

Ook hebben eerstelijnsorganisaties die het vaccin zullen toedienen, gezegd dat het werk niet eerder kan beginnen, voegde hij toe.

GGD-directeur, Sjaak de Gouw vertelde later tegen tv-talkshow Op1 dat Nederland zeer strikte procedures hanteert. “Je kunt voor snelheid gaan en dan een paar weken later ontdekken dat er iets mis is gegaan”, zei hij. “We hebben geleerd van de Engelsen, waar sommige mensen zijn flauwgevallen. Dat betekent dat we daar in de scripts en de protocollen rekening mee moeten houden.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rotterdam heeft nieuwe bestemmingsplan voor nieuwe Feyenoord stadion

Salarisverhogingen in Januari : 1,5% tot 2%