in ,

Hoogste stijging in huurprijzen sinds 2014

De stijging is de grootste sinds 2014 en komt vooral door inflatie, volgens het CBS. Met een inflatie van 2,6 procent bedroeg de werkelijke gemiddelde huurstijging slechts 0,3 procentpunt, ‘het laagste cijfer sinds 2009’, aldus het CBS.

Een meerderheid van de parlementsleden had Minister van Huisvesting, Kasja Ollongren, opgeroepen om de huurverhogingen van dit jaar stop te zetten vanwege de coronacrisis. Maar de minister zei dat ze een huurstop niet nodig vond, omdat verhuurders bereid waren rekening te houden met de financiën van hun huurders.

Uit onderzoek van woningcorporatieskoepel, Aedes, blijkt dat slechts 0,5 procent van huurders hulp heeft aangevraagd bij het betalen van de huur.

De huren van sociale huurwoningen stegen met gemiddeld 2,7 procent als het onroerend goed in eigendom was van een woningcorporatie, en 3,4 procent als het eigendom was van een particuliere verhuurder.

De huren in de niet-huurgecontroleerde sector stegen met 3 procent, vorig jaar was stegen de huren nog met 3,3 procent.

Alle woningen met een huurprijs van meer dan 731 euro per maand, vallen buiten de sociale huursector.

Bij aanvang van nieuwe huurcontracten stijgen de huren fors, ‘gemiddeld met 9,5 procent’, aldus het CBS. Ongeveer 42 procent van de Nederlandse woningvoorraad zijn huurwoningen, en is grotendeels in handen van woningcorporaties.

De grootste stijgingen waren in Rotterdam en Den Haag, met een gemiddelde stijging van respectievelijk 4,1 procent en 3,6 procent.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronabesmettingen in Frankrijk blijven stijgen

Nogmaals een stijging in coronabesmettingen in Nederland