Honderden nieuwe niet-westerse bloeddonoren na oproep bloedbank

Honderden nieuwe niet-westerse bloeddonoren na oproep bloedbank

Bloedbank Sanquin heeft vandaag 'honderden' nieuwe aanmeldingen gekregen van donoren met niet-westerse roots. Vanmorgen deed de bloedbank een oproep aan Nederlanders met onder meer Surinaamse, Turkse en Marokkaanse achtergrond om zich te melden als donor.

Turkse artsen schrijven geschiedenis met succesvolle gezichts-, arm- en baarmoedertransplantaties
Treinverkeer in Randstad grotendeels plat
‘Kroegen in Nijmegen filmen op mannentoilet’

Bloedbank Sanquin heeft vandaag ‘honderden’ nieuwe aanmeldingen gekregen van donoren met niet-westerse roots. Vanmorgen deed de bloedbank een oproep aan Nederlanders met onder meer Surinaamse, Turkse en Marokkaanse achtergrond om zich te melden als donor.

Deze mensen hebben vaak net iets andere bloedgroepen dan Europeanen, maar onder hen zijn relatief weinig bloeddonoren.

Bloedtransfusies
In noodsituaties, bijvoorbeeld na een ongeluk, kan iedereen altijd bloedgroep 0 toegediend krijgen, maar bij bloedtransfusies is het belangrijk dat iemand bloed krijgt dat zo veel mogelijk lijkt op zijn eigen bloedgroep.

En daarvan zijn er niet vier zoals vaak gedacht wordt, maar eerder zo’n 350. Die vier bekende groepen A, B, 0 en AB vormen het belangrijkste onderscheid, maar bloed verschilt van mens tot mens op veel meer subtielere manieren. En wie met een zeldzame bloedgroep een bloedtransfusie nodig heeft, ligt daar nu in een ziekenhuis soms dagen op te wachten.

Bron : RTL Nieuws

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0