in

Honderden aanvragers uitkering betrapt met verzwegen vermogen

Honderden aanvragers van een uitkering zijn de afgelopen jaren betrapt op verzwegen bezit in het buitenland. Het gaat dan bijvoorbeeld om tweede huizen in Turkije, Marokko of Suriname.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft de afgelopen jaren honderden van dit soort aanvragers betrapt. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Onderzoek
Het vaakst werd in de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan in Turkije (625 keer), Marokko (154 keer) en Suriname (130 keer). In totaal zijn tientallen miljoenen euro’s aan bezit verzwegen. Alleen al in Turkije werd in 2016 en 2017 voor ongeveer 17 miljoen euro aan verborgen vermogen gevonden.

Als je een bijstandsuitkering aanvraagt, ben je verplicht om je eventuele vermogen te melden. Als je dat niet doet en je wordt betrapt, kan de uitkering worden stopgezet en het onterecht uitgekeerde bedrag worden teruggevorderd.

Terugvorderen
Maar het terugkrijgen van dat geld verloopt vaak moeizaam, meldt Nieuwsuur. De daders leven vaak op bijstandsniveau en kunnen per maand maar een heel klein bedrag terugbetalen. Ook blijkt het vaak lastig om het gevonden bezit te verkopen.

Zo ontdekte de gemeente Den Haag in 2016 zeker 21 gevallen van vermoedelijk verzwegen bezit. Er werd bijna 200.000 euro teruggevorderd bij betrokkenen maar daarvan werd slechts 298 euro terugbetaald.

Bron: RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Marquinhos: “Ik wens Real Madrid en Barcelona veel succes”

Verbod steeds dichterbij: ‘Straks meer plastic dan vissen in de zee’