in

Historische Joodse begraafplaats in Denemarken beklad door vandalen

84 graven op een historische joodse begraafplaats in het Deense Randers, zijn gisteren met groen verf beklad door vandalen.

De bewoners en burgemeester van de plaats zijn erg geschrokken van deze daad, “een laffe en obscene daad waar wij nadrukkelijk afstand van nemen.” aldus de burgemeester. Medewerkers van de begraafplaats proberen de graven weer schoon te krijgen.

Deense politici staan erbij stil dat de aanslag op de begraafplaats samenviel met de herdenking van de Kristallnacht, de nacht van 9 op 10 november 1938 waarop in heel Duitsland winkels en eigendommen van Joden op last van de nazi’s werden vernield. “De symboliek is onbeschrijflijk. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn voor iemand met een Joodse achtergrond om vanochtend wakker te worden met deze kop in het nieuws”, schrijft een parlementariër van de Eenheidspartij op Facebook.

In de 19e eeuw herbergde Randers na Kopenhagen de grootste Joodse gemeenschap van Denemarken. De begraafplaats stamt uit 1807. De politie onderzoekt de vernieling en vraagt daarbij de medewerking van de inwoners van Randers.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Aangifte tegen DENK Kamerlid Selçuk Öztürk

November is een echte Herfstmaand