in

Het OMT maakt zich zorgen om veiligheid van verkiezingen in Maart

Leden van het Outbreak Management Team hebben hun bezorgdheid geuit over de vraag of de Nederlandse verkiezingen van volgende maand veilig kunnen doorgaan.

Verschillende OMT-leden vertelden NRC dat de risico’s die gepaard gaan met stemmen goed moeten worden beoordeeld en, indien nodig, de verkiezingen op 17 maart moet worden uitgesteld.

“Er zijn risico’s, die moeten we kwantificeren”, aldus microbioloog, Jan Kluytmans.
Diederik Gommers, hoofd van de landelijke vereniging voor intensieve zorg, vertelt de krant, “De modellen van het RIVM houden niet eens rekening met het effect van de verkiezingen. We maken ons zorgen of we zorg kunnen blijven bieden op de IC’s.”

Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag dat het besluit om door te gaan met de verkiezingen kan worden herzien “als het om epidemiologische redenen nodig is”.

Maar minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, zei deze week tegen Nieuwsuur dat het “niet nodig” was om de stemming later in het jaar te verplaatsen. Er zijn “coronabestendige” maatregelen genomen, zoals het twee dagen eerder openen van een aantal stembureaus, waardoor 70-plussers per post kunnen stemmen en eenrichtingssystemen en plastic schermen installeren.

“We kunnen geen 100% garantie geven, maar we doen er alles aan”, zei ze. “We hebben eens in de vier jaar landelijke verkiezingen, het is een belangrijk onderdeel van onze democratie. Het is niet iets dat je lichtjes zou moeten uitstellen.”

Derde golf ‘onvermijdelijk’
Vijf burgemeesters vertelden NRC eerder deze week dat ze de verkiezingen liever uitgesteld zouden zien tot de zomer. “Als het ministerie alle burgemeesters zou vragen of ze het een goed idee vinden om de verkiezingen door te laten gaan, denk ik dat het resultaat 50/50 zal zijn”, aldus Frank Streng, VVD-burgemeester van Medemblik.

Het RIVM heeft gewaarschuwd dat een derde coronagolf onvermijdelijk is, omdat nieuwe varianten, zoals die voor het eerst zijn ontdekt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika, terrein winnen. Ze voorspellen dat infecties waarschijnlijk in maart zullen toenemen, waardoor de vraag naar ziekenhuizen en intensive care-bedden tot april zal toenemen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Bierverkoop daalt met 8% : Heineken schrapt 8000 banen

Aantal coronapatiënten op de intensive care blijft dalen