in ,

Het Kabinet zou moeten aftreden na toeslagenaffaire

De leider van oppositiepartij GroenLinks, Jesse Klaver, heeft het hele kabinet opgeroepen om af te treden vanwege de toeslagenaffaire.

Klaver vertelde tv-programma Buitenhof, dat hij volgende week in het parlementaire debat een motie van wantrouwen zou indienen tegen het team van ministers van Mark Rutte, als het kabinet niet vrijwillig zou aftreden.

Hij zei dat de conclusies van een parlementair onderzoek naar de vervolging door de belastingdienst, van ouders die ten onrechte werden verdacht van uitkeringsfraude, zo vernietigend waren dat het voor politici onhoudbaar is om te zeggen, “Oké, onze fout, laten we verder gaan.”

Uit het onderzoek bleek dat de belastingdienst ouders ten onrechte bestempelde als fraudeurs vanwege een dubbele nationaliteit en kleine fouten in hun papierwerk. De beslissing had verstrekkende gevolgen voor gezinnen die tienduizenden euro’s aan kinderbijslag moesten terugbetalen, hun kinderen uit crèches moesten halen, in de komende jaren geen claim konden indienen en in sommige gevallen hun huis moesten verkopen om de schuld af te betalen.

De belastingdienst gaf eerder dit jaar toe dat 11 duizend gezinnen werden aangewezen voor extra controle, omdat ze een dubbele nationaliteit hadden. Een volgend onderzoek door de privacywaakhond AP wees uit dat de praktijk neerkwam op systematische discriminatie op grond van nationaliteit.

Twee andere oppositiegroepen, de Socialistische Partij (SP) en de extreemrechtse PVV van Geert Wilders, hebben al gezegd dat ze een motie van wantrouwen zouden steunen, maar in tegenstelling tot hen heeft GroenLinks op veel gebieden samengewerkt met het kabinet Rutte.

Klaver zei dat aftreden twee maanden voor de algemene verkiezingen een bekentenis zou betekenen van schuld jegens de getroffen families en een ‘erkenning dat het gevoerde beleid niet kan worden voortgezet’.

Hij voegde eraan toe dat GroenLinks bereid was zich aan te sluiten bij een nieuw kabinet met onder meer de VVD-partij van Rutte, maar Rutte niet terug als premier wilde zien.

“Met uitzondering van de PVV en Forum voor Democratie hebben we niet de luxe om partijen uit te sluiten. Ik wil er gewoon alles aan doen om ervoor te zorgen dat Rutte niet de volgende premier wordt. Ik denk niet dat dat een goed idee is, maar het is aan de kiezers om te beslissen.”

©NieuwsOn
Screenshot ©Twitter

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederland is kampioen kinderen uit huis plaatsen!

Moeder veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor moord op 8-jarige dochter