in

Het is weer zover: zondag gaat de zomertijd in

Aankomend weekend gaat de zomertijd weer in en mogen we de klok een uur verzetten. Maakt dat uur echt zo’n verschil? En waarom blijven we die klok elk halfjaar verzetten?

Elk jaar is het in de maanden maart en oktober hetzelfde riedeltje: de klokken worden verzet. Ook zondag moeten we er weer aan geloven: dan gaat om 03.00 uur ‘s nachts de zomertijd in en moet de klok een uur vooruit worden gezet.

Daglicht
Door de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd komt de periode van daglicht beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Daardoor kan de verlichting’s avonds later aan. In sommige landen wordt het dan ook toepasselijk ‘daylight saving time’ genoemd.

In bijna zeventig landen doen ze aan zomer- en wintertijd. In Nederland werd de zomertijd ingevoerd in 1977.

Slaapritme
Dat halfjaarlijks verzetten van de klok heeft gevolgen voor onze biologische klok. Sommige mensen houden er een serieuze jetlag aan over en soms leidt het zelfs tot een winterdepressie. Uit Deens onderzoek blijkt zelfs dat het verzetten van de klok rechtstreeks effect heeft op het aantal mensen dat depressief wordt.

Niet alleen mensen voelen de gevolgen, ook op dieren heeft het verzetten van de klok impact. “Elke keer als de klok verzet wordt, verandert er iets in je ritme en dat geldt net zo goed voor je hond of je kat”, zei dierenarts Peter Heins eerder tegen RTL Nieuws.

Ontregeld huisdier
Als de klok wordt verzet, verandert namelijk het voermoment of het tijdstip van de wandeling. “Dat kan er voor zorgen dat je huisdier zich ontregeld voelt”, zegt Heins.

Afschaffen
Aan het verzetten van de klok komt in 2021 mogelijk een einde. Het Europees Parlement wil namelijk dat de lidstaten in dat jaar permanent op zomer- of wintertijd overschakelen.

Op welke tijd Nederland dan over gaat, is nog niet bekend. Premier Mark Rutte liet vorig jaar september weten dat hij in ieder geval dezelfde tijd wil hanteren als onze buurlanden.

Ezelsbruggetje
Vergeet je steeds wanneer gaat de klok vooruit gaat en wanneer achteruit? Een makkelijk ezelsbruggetje: in het vóórjaar moet de klok een uur vóóruit, in het najaar gaat de klok een uur achteruit. Maar dat ezelsbruggetje heb je in 2021 waarschijnlijk dus niet meer nodig.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Tweede verdachte van liquidatie Rotterdam aangehouden op Curaçao

Ex-PVV’er Van Doorn nieuwe interim-directeur ’terreurschool’