in

Het Coronavirus was al veel langer in Nederland

Het AD schrijft op basis van informatie van modellenmakers van het RIVM dat het coronavirus twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest al actief was in Nederland.

Zo blijkt uit een reconstructie die deze site maakte over het spoor dat het virus door Nederland trok. De eerste Nederlandse patiënt die positief werd getest op het coronavirus staat geregistreerd op 27 februari. Het RIVM en ziekenhuizen trokken meteen aan de bel, maar nou blijkt dat het virus al weken daarvoor in stilte door ons land trok, mogelijk bij voetbalwedstrijden en carnavalsvieringen, “lichte klachten werden toen waarschijnlijk niet herkend als corona.” zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel.

Er wordt altijd nagegaan wanneer in het ziekenhuis opgenomen patiënten voor het eerst ziek werden, “en dat is wanneer je ziet dat de eerste ziektedag van de eerste Nederlandse patiënten midden februari was.” aldus Wychel.

In het AD staat dat een vrouw (49) uit het Brabantse Altena op 21 februari op de intensive care van het ziekenhuis in Gorinchem terecht kwam maar de test werd pas veel later afgenomen waaruit blijk dat zij besmet was met het virus. Zij heeft laten weken dat ze al weken daarvoor klachten te hebben gehad. Er waren dus al meerdere feiten die wezen op een veel vroegere aanwezigheid van het virus in Nederland. Een peiling onder ziekenhuispersoneel in Brabant bracht ook naar voren dat 7 van de 86 besmette medewerkers al veel eerder symptomen vertoonden van het coronavirus.

Het virus kon zich enige tijd in stilte door het land verplaatsen omdat niemand kon weten dat het iets ernstigers kon zijn dan een verkoudheid, de lat om te testen lag hoog, “We liepen achter de feiten aan, waren niet alert genoeg.” aldus viroloog Ab Osterhaus.

Als we twee weken teruggaan vanaf de eerste Nederlandse patiënt die positief werd getest op het coronavirus zitten we op 15 februari en we waren toen nog helemaal niet bezig met COVID-19, of het coronavirus, hoe het ook wordt genoemd. Nee, op 15 februari zat het Chassé Theater in Breda propvol met mensen die genoten van de musical We Will Rock You en in Den Haag zaten bijna 14 duizend mensen in een stadion bij de voetbalwedstrijd ADO- PSV.

Maar we waren niet alleen. Wat we toen niet wisten, maar wat nu het RIVM bevestigd met dit reconstructie uit het spoor van het virus die door Nederland trok, is dat er toen al meerdere mensen besmet waren met het coronavirus. En de kans is groot dat we in een uitverkochte stadion, een volle theater of café zaten met mensen die besmet waren met het virus. Dit was ruim twee weken voordat minister Bruno Bruins live op tv de eerste officiële besmetting bekendmaakte.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Corona : Wereldgezondheidsorganisatie zegt “Dit virus zal nog lang bij ons blijven.”

Burgemeesters vragen moslims om thuis te blijven tijdens Ramadan