in ,

Het Coronavirus treft internationale gemeenschap: Banen en inkomen worden bedreigd

Bijna een kwart van de internationale werknemers die voor een nieuwe peiling worden ondervraagd, zegt te hebben overwogen om Nederland te verlaten vanwege het coronavirus, maar drie op de vijf zegt niet op de hoogte te zijn van iemand die dat heeft gedaan.

Het onderzoek werd eind vorig jaar uitgevoerd door het ‘International Community Advisory Platform’ om te proberen vast te stellen hoe het coronavirus de internationale gemeenschap beïnvloedt. In totaal hebben 2350 mensen uit 104 verschillende landen deelgenomen.

Hoewel een meerderheid niemand kende die daadwerkelijk was vertrokken, was de impact van het virus op internationale werknemers aanzienlijk. Ongeveer 65 procent van de respondenten maakt zich zorgen over de impact van het coronavirus op hun gezinsinkomen. Drie op de 10 zeggen dat hun baan in gevaar zou kunnen komen en 9 procent van de ondervraagden zijn hun baan kwijt.

Verschillende grote werkgevers van internationale werknemers in Nederland hebben al aangegeven hun personeelsbestand te verminderen. Booking.com schrapt bijvoorbeeld honderden banen in Amsterdam en Uber zei afgelopen juni dat het de omvang van het Nederlandse personeelsbestand op het hoofdkantoor verkleint.

Ook Shell zei eerder dit jaar 900 banen te schrappen in Nederland. Heineken bevestigde vorige week dat het 300 banen zou schrappen in Amsterdam. Ook grote Nederlandse banken hebben de omvang van hun operationele teams verkleind.

Mentale Gezondheid
De onzekerheid eist ook zijn tol op de geestelijke gezondheid van internationale werknemers, driekwart zegt dat het coronavirus een persoonlijke impact op hen heeft. En tijdens de pandemie in Nederland zijn, is vooral problematisch geweest voor mensen die hier relatief recentelijk zijn verhuisd en geen sociaal netwerk hebben.

“Het coronavirus heeft onze integratie in de Nederlandse samenleving drastisch vertraagd omdat het moeilijker is om te socializen, Nederlands te oefenen en ons netwerk buiten de expatgemeenschap op te bouwen”, zegt een internationale medewerker in Den Haag.

De impact op de mentale gezondheid van de respondenten is iets om in de gaten te houden, “met name de 15 procent die niet zeker weet waar ze terecht kunnen voor hulp”, aldus ICAP-bestuurslid, Deborah Valentine. “Slechts twee procent van de mensen gaf aan hulp te hebben van hun werkgevers, en dit is iets dat HR-afdelingen zouden kunnen opnemen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Elke versoepeling van de coronamaatregelen zal voorzichtig moeten gaan

Alledaags racisme is een probleem in Duitsland