in

Het coronavirus houdt van de kou

Toen de coronapandemie begon rond maart/april vorig jaar, wachtten we ongeduldig op de zomer, want iedereen had het erover dat het virus niet tegen de hitte zou kunnen. Nou, drie seizoenen en twee coronagolven later zijn er toch wat mensen die zich afvragen wat lagere temperaturen met het virus doen?

Het is flink aan het afkoelen in het land en bijna heel Nederland is aan het sleeën of heeft de schaatsen al uit de kast gepakt. Maar is dat wel zo slim?

Rob Schuurman, klinisch microbioloog bij het UMC Utrecht, zegt tegen RTL Nieuws, dat een virus als corona niet onder de indruk is van kou.

“In het laboratorium vriezen we dat virusmateriaal meteen in. Als we het later ontdooien, dan is het gewoon nog levensvatbaar”, legt hij uit. Dus het is niet zo dat een virus ‘sterft’ als er sprake is van kou of vorst.

Volgens Schuurman weten we sowieso zeker dat luchtwegvirussen koud weer prettiger vinden. Hij verwacht dan ook dat we deze koudeperiode sowieso net zo veel last gaan krijgen van het coronavirus.

Met alle sneeuw gaan mensen weer wel wat vaker naar buiten. Een stukje wandelen om de witte deken over het land te bekijken, even met een slee van een heuveltje afroetsjen of eindelijk weer eens schaatsen op natuurijs. En buiten zijn er minder besmettingen, toch?

Afstand houden

“Ja”, zegt Schuurman. “Maar”, voegt hij er meteen aan toe, “het virus kan dan nog steeds overspringen van mens op mens. Gezellig sleeën is natuurlijk leuk, maar je moet je wel aan de regels blijven houden. Ook als je gaat schaatsen. Uit elkaars buurt blijven is dan makkelijker dan op zo’n heuveltje met je slee, maar hou gewoon netjes afstand.”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Duitsland ziet een toename van anti-islam gerichte misdaden

Turkije onthult nationaal ruimteprogramma