in

Het coronavirus heeft invloed op de hersenen

Het onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, is gebaseerd op autopsies van 21 mensen die zijn overleden aan gevolgen van het coronavirus. Het verstoorde immuunsysteem van ernstig zieke COVID-19 patiënten brengt schade toe aan alle organen, en met name de hersenen, zo staat het vermeld in het onderzoek.

Het virus zelf werd niet gevonden in de hersenen van de mensen in de studie, maar de onderzoekers vonden wel aanwijzingen dat het immuunsysteem van de patiënten bepaalde eiwitten in de hersenen had aangevallen tijdens het bestrijden van het coronavirus, “We zagen dat, met name immuuncellen van het aangeboren niet-specifieke immuunsysteem ernstig verstoord waren.” aldus onderzoeker, Marianna Bugiani in een persbericht. “De immuuncellen die normaal gesproken na een paar dagen hun werk zouden hebben gedaan, bleven zeer actief bij patiënten en veroorzaakten hersenbeschadiging.”

Het feit dat het immuunsysteem zo sterk reageert, toont aan dat het zinvol is om medicijnen te geven die “de immuunrespons bij Covid-19 patiënten onderdrukken”, zegt Bugiani.

“De activiteit in de hersenen is misschien de oorzaak van het verlies van reukvermogen, en het langdurige concentratieverlies dat veel mensen melden. Maar dat weten we nog niet zeker.” aldus patholoog, Paul van der Valk.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Corona-persconferentie om 19 uur : Nieuwe maatregelen gelekt

Toeristenaantal Nederland daalt met 71%