in

HerstelNL komt met een plan voor versoepelingen vanaf 1 Maart

Een groep academici en zakenmensen die zichzelf Herstel NL noemen, hebben een plan gepubliceerd om de maatregelen aanzienlijk te versoepelen door in plaats daarvan mensen met kwetsbare gezondheidsproblemen te beschermen.

Ze zeggen dat winkels, cafés, restaurants, scholen en theaters kunnen heropenen als degenen die kwetsbaarder zijn voor de impact van het coronavirus thuisblijven. “Dat zou kunnen zijn door de manier waarop ze hun werk doen te veranderen”, aldus Barbara Baarsma, hoogleraar economie en hoofd van Rabobank Nederland. “Oudere politieagenten zouden kantoorwerk kunnen doen in plaats van op straat te patrouilleren.”

De groep stelt ook voor om speciale “veiligheidszones” in te stellen waar de regels erg streng zijn. Dit leidt tot kritiek, omdat het lijkt alsof er verschillende groepen ontstaan in de maatschappij en dat kwetsbaren worden behandeld als “tweederangsburgers”, maar Baarsma noemt dat “Onzin”. “We willen ze juist beter beschermen. We moeten juist ongelijke gevallen ongelijk behandelen. Maatwerk dus. Nu behandelen we ongelijk volgens een gelijk patroon. Dat zorgt voor te veel nevenschade. Schade op de lange termijn.”

Evelien Peeters van Herstel NL vindt het opvallend dat de minister-president pessimistisch is over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen, “We zijn maanden verder, we weten nu zoveel meer dan in het begin. Ook van de effecten van de maatregelen. En het lijkt alleen maar strenger te worden.”

De groep is van mening dat het kabinet weigert te kijken naar de langetermijngevolgen, “We hebben het kabinet herhaaldelijke gevraagd de mogelijkheden van risicogestuurd beleid en de gevolgen hiervan door te rekenen”, aldus Peeters, “Dat is niet opgepakt. Ik heb nu het gevoel dat ze alleen maar kijken naar het vaccineren en niet naar andere manieren om immuniteit op te bouwen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rutte : Weinig ruimte om coronamaatregelen te versoepelen

Avondklok blijft voorlopig nog van kracht : Beslissing volgende week