in ,

Herstel werkloosheidspercentage zal vijf jaar duren

“De economische groeiprognoses moesten naar beneden worden bijgesteld vanwege de coronaviruscrisis.” aldus het CPB bij de publicatie van twee rapporten over de langetermijnimpact van de crisis, “Op zowel de korte als de middellange termijn zal de afname van banen, investeringen en productiviteit een negatief effect hebben op de verwachte bbp-groei.”

“Dit betekent dat het herstellen van de economie langer zal duren, als het tekort überhaupt kan worden weggewerkt.” zegt het bureau.

De waarschuwing komt op het moment dat ministers de uitgavenplannen van volgend jaar afronden, die op de derde dinsdag van september zullen worden gepubliceerd.

Het CPB verwacht dat het werkloosheidstotaal volgend jaar piekt op 6,5 procent en vervolgens geleidelijk daalt tot circa 4,3 procent. Als het echter langer duurt voordat een vaccin zich ontwikkelt, of als er een tweede golf van infecties is, “zal de schade op de arbeidsmarkt dieper en langduriger zijn”, aldus de onderzoekers.

Optimistisch

Hoogleraar Economie op de Rijksuniversiteit Groningen, Peter Verhoef, is wat optimistischer dan het CPB rapport. Hij vertelt aan het Dagblad van het Noorden dat Nederland momenteel in een ‘unieke’ economische crisis verkeert’, maar goed gepositioneerd is om te herstellen in vergelijking met andere landen.

“De angst om coronavirus op te lopen heeft mensen thuis gehouden en het consumentenvertrouwen verminderd.” aldus Verhoef, “Dat is een aspect van de crisis. Mensen zijn ook bang hun baan te verliezen en zijn voorzichtig, dus sparen ze meer.”

En de derde oorzaak is dat mensen minder mogelijkheden hebben om geld uit te geven, cafés, bars, vakanties, evenementen, je hebt niet veel opties op het moment.”

“Niettemin doet de grote, kapitaalintensieve industrie het nog steeds goed, zoals de landbouwsector, digitale bedrijven en sommige detailhandel en horeca.” zegt hij, “Het zijn de evenementen sector, nachtclubs en beurzen die zijn uitgeschakeld. Het is heel vervelend, maar ze behoren gelukkig niet tot onze economische kern.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Meer dan een miljoen mensen getest op corona

Code oranje voor Spanje en delen van Frankrijk