in

HEMA haalt racistische trui uit de handel

Tot de dag van vandaag kon je nog een herentrui kopen bij winkelketen, HEMA, met een motief van runentekens. Wat is het probleem, hoor ik je al denken.

Runentekens, is een schrift dat zijn oorsprong vindt in Scandinavië, en zijn vele honderden jaren ouder dan het fascisme en het nationaalsocialisme. Het aanstootgevende aan deze trui was, dat er tussen de Runen, tekens staan die ook als symbool wordt gebruikt door extreemrechtse groeperingen.

Het gaat specifiek om de ‘odal rune’ die was afgebeeld op de herentrui. Deze rune wordt onder meer gebruikt door de Nederlandse Volksunie (NVU). Als je de webshop zou bezoeken van deze extreemrechtse groepering, zou je daar een hanger, te koop zien hangen, met deze odal rune.

HEMA is direct gestopt met het verkoop van deze herentrui, “Het is natuurlijk nooit de bedoeling om aanstootgevende producten in de schappen te hebben liggen.” aldus Frederike van Urk, hoofd van de communicatieafdeling van HEMA, “We gaan de producten met de desbetreffende tekens uit de verkoop halen. De betreffende truien zijn door onze inkopers ten tijde van het inkoopproces niet opgevat als aanstootgevend.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hoeveel is een mensenleven waard?

Vrouw belt noodnummer voor een taksi naar station