in ,

Heeft de komende Lenteweer invloed op het Coronavirus?

Het lijkt erop dat Lente eindelijk zijn weg heeft gevonden naar ons landje, maar heeft deze temperatuurstijging nog effect op het coronavirus? Met het warmere weer willen we allemaal natuurlijk weer naar buiten, terwijl we allemaal worden verzocht om binnen te blijven vanwege de snelle verspreiding van het virus, maar kan het warme weer er bijvoorbeeld voor zorgen dat het virus zich minder snel verspreidt?

We hebben de komende dagen nog wat wisselvallig weer maar vanaf maandag lijkt het op te klaren met temperaturen van gemiddeld vijftien graden. Wat betekent dit voor het coronavirus?

Wim van der Poel, hoogleraar Virologie aan de Wageningen Universiteit & Research zegt dat virussen, over het algemeen, bij zomertemperaturen minder lang actief blijven, “Maar het probleem is dat we nu te maken hebben met een virus waarvan we dat nog niet weten.”

We kunnen het dus, volgens van der Poel, niet zeker weten omdat we nog niet veel weten over het coronavirus, maar over het algemeen verspreiden virussen zich minder snel bij warmere temperaturen, “Dat komt omdat mensen dan minder dicht bij elkaar zitten en meer naar buiten gaan, waardoor het infectierisico afneemt. En door de warmere temperatuur blijven virussen in de druppeltjes die in de lucht komen als je hoest, minder lang in leven.”

De viroloog laat weten dat dit geldt voor alle luchtwegvirussen maar of dit ook het geval is bij deze type coronavirus moeten we afwachten en zien, “Op andere coronavirussen had het warme weer wel effect, maar of dat nu ook zo is kunnen we nog niet zeggen.” maar van der Poel is wel positief omdat processen weer sneller gaan met warm weer, “Dus ook de inactiveringsprocessen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Drie mannen met geladen wapen aangehouden op Schiphol

Man in metro spuugt in hand en veegt het af aan paal