in

Halsema : ‘Prostituees zijn geen toeristische attractie’

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft opgeroepen tot veranderingen in de rosse buurt van de stad, met het argument dat het veranderen van prostitutie in een toeristische attractie ‘vernederend’ en ‘onaanvaardbaar’ is.

Halsema, die afgelopen juni aantrad als burgemeester, vertelde Het Parool dat ze alle opties wilde overwegen om het gebied te hervormen, inclusief de status-quo, maar gaf een duidelijk signaal dat de huidige situatie onhoudbaar was.

“De omstandigheden waarin vrouwen hun werk moeten doen, zijn verslechterd. Dus ik begrijp waarom veel Amsterdammers denken, dit is niet de manier waarop we willen dat prostitutie is of hoe het zou moeten zijn.” aldus Halsema.

Er is toenemende bezorgdheid dat het aantal toeristen dat naar de rosse buurt stroomt, het voor prostituees moeilijker heeft gemaakt om in het gebied te werken en hun veiligheid in gevaar brengt. Prostitutie zonder vergunning blijft een probleem in de stad en is in verband met mensenhandel.

Halsema zei dat de traditie van open prostitutie in Amsterdam steeds meer gekoppeld wordt aan de vernedering van vrouwen door grote groepen toeristen. Haar doel is om, vóór de zomer een pakket maatregelen uit te werken om de problemen van de rosse buurt aan te pakken.

“Ik vind het onsmakelijk. Eerst en vooral moeten we ervoor zorgen dat ze onafhankelijk en versterkt worden, zodat ze niet worden misbruikt of als handelswaar worden gebruikt.”

Ondertussen ging een groep van jonge politieke activisten met meerdere partijen verder met een open brief waarin werd geëist een einde te maken aan de ‘openbare vleesmarkt’ in de rosse buurt.

De groep, die bestaat uit de conservatieve christen-democraten (CDA), de progressieve liberale D66-groep en de rechtse liberale VVD, zei dat de uitbuiting van sekswerkers te ver was gegaan. Hun voorgestelde oplossingen zijn onder meer dat vrouwen minimaal een jaar in Nederland moeten wonen voordat ze legaal als prostituee kunnen werken.

In een opiniestuk getiteld ‘Genoeg is genoeg, actie ondernemen in de Wallen’, schreven ze, ‘Wij, de jeugd van Amsterdam, zijn tot de conclusie gekomen dat, ongeacht je standpunt over sekswerk, de huidige situatie niet te rechtvaardigen is. Hetzij je kijk op de waarde van het menselijk leven gebaseerd is op humanitaire of confessionele ideeën, dit circus, deze openbare vleesmarkt, is vernederend.’

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

6-jarige jongen onthoofd door taxichauffeur voor schreeuwende moeder

Vier Poolse arbeiders sterven nadat auto in kanaal stort