in

Haatdelicten in Amerika stijgen met 17 procent

Volgens gegevens die het FBI bekend heeft gemaakt zijn haatmisdrijven in de Verenigde Staten met bijna 20 procent gestegen in 2017. Er is een toename van 17 procent en deze toename is de grootste sinds de terroristische aanslagen van 11 september in 2001 toen moslims, Arabieren en iedereen waarvan werd gedacht dat ze een moslim achtergrond hebben, als doelwit werden beschouwd.

Meer dan de helft van de 7.175 haatmisdrijven die door het wetshandhavingsinstanties landelijk aan het FBI zijn gemeld voor het kalenderjaar 2017, betroffen daden zoals mishandeling of intimidatie tegen personen, terwijl 3.000 gevallen waren van onder andere vandalisme of beroving. In sommige gevallen was er overlapping in de twee categorieën.

Bijna twee derde, 59,6 procent, van de slachtoffers in 2017 waren doelwit vanwege hun ras, etniciteit of afkomst. Ongeveer 20 procent van de slachtoffers was het doelwit vanwege hun religie, terwijl ongeveer 15 procent slachtoffer was op basis van hun seksuele oriëntatie.

Anti-zwart vooroordeel motiveerde ruwweg de helft van alle op rassen gebaseerde haatmisdrijven, gevolgd door 17 procent van de incidenten die werden gemotiveerd door anti-blank vooroordeel en 11 procent die werden gemotiveerd door anti-latino vooroordeel.

Vorig jaar zagen we een toename van 58,1 procent van antisemitische incidenten en een toename van 18,7 islamofobe aanvallen.

“Dit rapport is een oproep tot actie en we zullen gehoor geven aan die oproep”, zei waarnemend advocaat-generaal Matthew Whitaker in reactie op het rapport. “De hoogste prioriteit van het ministerie van Justitie is het terugdringen van gewelddadige misdaden in Amerika en haatmisdrijven zijn gewelddadige misdaden, het zijn ook verachtelijke schendingen van onze kernwaarden als Amerikanen.”

Deelname aan het gegevensverzamelingsprogramma van de FBI is niet verplicht voor wetshandhavingsinstanties, en de cijfers moeten worden behandeld als nationale minima aangezien een afdeling ervoor kiest om hun vooringenomen incidenten niet aan het bureau te melden. De FBI schat geen gegevens voor jurisdicties die hun gegevens niet rapporteren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

“Turkije kan fungeren als een brug tussen westerse en niet-westerse landen”

Peilingwijzer: VVD verliest, coalitiepartijen ver onder de 75 zetels