in

Gynaecoloog verwekt 17 donorkinderen met eigen sperma

Jan Wildschut, die inmiddels is overleden, werkte op de afdeling kunstmatige inseminatie van het ziekenhuis en is ontmaskerd na een aantal positieve ‘matches’ tussen schijnbaar niet-verwante kinderen in verschillende commerciële DNA-banken.

De ouders van één donorkind hebben in 2019 het Isala ziekenhuis (voormalig Sophia ziekenhuis) benaderd, een gebeurtenis die resulteerde in een ontmoeting tussen een aantal donorkinderen en de ‘officiële’ nakomelingen van Wildschut.

Het ziekenhuis heeft de handelingen van de dokter ‘moreel onaanvaardbaar’ genoemd. Er kunnen meer kinderen zijn, “maar de ziekenhuisgegevens geven geen verdere details”, aldus de verklaring van de website.

Het ziekenhuis heeft een DNA-profiel van Wildschut samengesteld zodat donorkinderen die willen weten of hij hun biologische vader is, zich kunnen aanmelden voor een gratis test.

De kinderen, zowel legaal als donor, hebben “om verschillende redenen besloten om hun verhaal te openbaren”, aldus de verklaring. Ze hopen in het bijzonder meer openheid over de conceptie van donoren aan te moedigen en het risico van geboorteafwijkingen te voorkomen als broers en zussen samen kinderen krijgen zonder te weten dat ze verwant zijn.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Marechaussee schiet man die met mes dreigt op Schiphol

Amsyterdamse Genitha Scott (16) vermist met baby