in

Grootschalig onderzoek naar eventuele ‘racisme’ bij Toeslagenaffaire

Er komt een grootschalig parlementair onderzoek naar, hoe duizenden onschuldige ouders beschuldigd kunnen worden van kinderbijslagfraude.

Vorige maand trad de hele Nederlandse regering af als een gebaar dat bedoeld was om verantwoordelijkheid te tonen voor het schandaal, dat minstens 10 duizend mensen bestempelde als ‘fraudeur’, waardoor sommigen hun baan, huwelijk, gezondheid en huis kwijtraakten, vanwege kleine fouten bij het invullen van formulieren voor kindertoeslag.

Vorig jaar bleek uit een kleinschalig parlementair onderzoek dat er ‘ongekend onrecht’ was gepleegd, wat leidde tot een toezegging om deze gezinnen elk minstens 30 duizend euro aan schadevergoeding terug te betalen. Mark Rutte, die tot de parlementsverkiezingen in maart optrad als interim-premier, beloofde ook een herziening van het Nederlandse uitkeringsstelsel, en meer openheid in de regering.

Maar een parlementaire meerderheid is het er nu eens dat de regering een grootschalig onderzoek moet houden, waarbij ook wordt gekeken naar de vraag of institutioneel racisme heeft plaatsgevonden en of de belastingdienst de privacyregels heeft geschonden door gegevens van ‘verdachten’ te delen met andere overheidsdiensten.

De belastingdienst heeft toegegeven dat ongeveer 11 duizend gezinnen met een dubbele nationaliteit ter toetsing zijn aangewezen, maar de wettigheid van deze benadering maakte geen deel uit van de reikwijdte van het onderzoek van 2020.

Renske Leijten, parlementslid voor de Socialistische Partij, die de motie voor een volledig onderzoek heeft ingediend, vertelde DutchNews.nl dat ze zeer verheugd was dat het de steun heeft van een parlementaire meerderheid. “Dit is heel goed nieuws, want we kunnen de aanpak van fraude veel uitgebreider onderzoeken bij de belastingdienst en andere overheidsinstanties.

De vraag is hoe dit tot stand kwam, hoe risicoprofilering werkte en gericht was op mensen, en hoe ze werden behandeld. Dat er illegaal gebruik is gemaakt van nationaliteit weten we, want dat heeft het CBP gezegd. Maar we hebben niet kunnen zien hoe dit een rol heeft gespeeld bij risicoprofilering. We moeten dit onderzoeken, omdat zoveel mensen er nog steeds onder lijden, en zodat het nooit meer gebeurd.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Schaatskoorts door heel het land : Schaats in eigen stad

Digitalisering bij banken neemt toe : Volksbank schrapt tot 400 banen