in

Groot-Brittannië blijft verdeeld 2 maanden voor de Brexit

Met ongeveer 60 dagen over voor de Brexit en meer dan 2,5 jaar na het referendum dat de Britten hebben gestemd om de EU te verlaten, zijn velen nog steeds verdeeld over de toekomst van de complexe kwestie.

Anadolu Agency sprak met Britten op de dag dat de Britse premier Theresa May een verklaring aflegde over Plan B van haar regering met betrekking tot de Brexit.

Voorstanders BREXIT

Penelope, die een klein protest hield voor Downing Street, denkt dat de Britten al hun zegje hebben gedaan en dat het land de EU onmiddellijk moet verlaten.

Ze zei dat Britten in 2016 voor onafhankelijkheid hebben gestemd, maar tweeënhalf jaar later probeert de regering de Brexit “alleen in naam” te krijgen.

“Britten houden nog steeds van Europa, maar ze zouden niet graag door Brussel geregeerd worden.” zei ze.

“De deal afgewezen … was een deal zonder einde.” zei Penelope, verwijzend naar de zware nederlaag van May vorige week over de overeenkomst die ze bereikte met de EU.

Penelope zei dat de afgekeurde deal het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde tijd in de EU zou houden, maar “daar hebben we niet voor gestemd”.

Een andere Brit, Thomas, stemde om te vertrekken.

“Brexit is Brexit,” vertelde Thomas aan Anadolu Agency terwijl hij met een Union Jack voor de ingang van het Palace of Westminster stond.

“We hebben tweeënhalf jaar geleden gestemd om de EU te verlaten,” zei hij, en verwierp het idee van een tweede referendum.

Een tweede referendum zou betekenen dat overblijvers in wezen hebben gewonnen en dat zou het “einde van de democratie” zijn, zei Thomas.

“We hadden een stem … eenvoudig. We hebben gestemd om te vertrekken, “zei hij.

Staande bij zijn fruitkraam op centrale Victoria Street, zegt Terrance dat het Verenigd Koninkrijk het Brexit-proces binnenkort moet afronden.

Terrance importeert fruit uit Spanje, maar wil van het 28-landenblok scheiden, hoewel hij weet dat tarieven worden opgelegd.

“We moeten gewoon uitstappen en verder gaan.” aldus Terrance.

Tegenstanders BREXIT

Anadolu Agency vond geharde supporters voor een tweede stem aan de andere kant van de kwestie.

Steve eiste een nieuw referendum over de Brexit.

“We hebben echt een volksstem nodig”, zei hij.

“Nu hebben mensen deze rotzooi gezien en de natie wordt misleid, we willen een andere mening en we willen in de EU blijven.” zei hij, “Brexit moet worden gestopt.”

Jane vindt dat backbenchers in het House of Commons serieuze amendementen moeten indienen “om ons een stem te geven” en dat het blijven in het Verenigd Koninkrijk sociaal en economisch zinvol is.

Simon, die buiten het Britse parlement staat met een enorme EU-vlag, gelooft dat het moeilijk zal zijn om een akkoord te bereiken met de EU, met goedkeuring van het parlement.

Hij maakt zich zorgen over de optie zonder deal, “Als er een pad is naar een zachte Brexit, ben ik misschien een beetje gelukkiger.” zei hij.

Hij voegde eraan toe dat een tweede stem de kiezers een tweede kans geeft te kijken naar wat Brexit eigenlijk betekent.

Deadlock

De impasse over Brexit ging maandag door toen May geen concrete wijzigingen in haar deal kon aanbrengen, die vorige week door een overweldigende meerderheid van de parlementsleden werd verworpen.

May zei dat ze naar parlementaire fracties en leiders van de oppositiepartijen heeft geluisterd en nieuwe opties met EU-functionarissen zou bespreken om de impasse op de Brexit te doorbreken.

Zij heeft echter de uitbreiding van artikel 50, het lidmaatschap van de douane-unie of een volksstemming uitgesloten.

May herkent bezorgdheid over een no-deal Brexit van alle kanten van het parlement. Ze zegt dat uitsluiting van een Brexit kan alleen mogelijk zijn door het intrekken van artikel 50, maar dat zou tegen het resultaat van het referendum van 2016 zijn.

May sluit ook een tweede referendum uit, “dit de sociale cohesie en de Britse democratie zou ondermijnen.”

“Ik geloof niet dat er een meerderheid is voor een tweede referendum,” aldus Theresa May.

Haar deal werd vorige week verworpen door wetgevers tijdens een 432-202 stemming, nadat veel parlementsleden, waaronder 118 conservatieven, hun bezwaren tegen de backstop-clausule uitdrukten, een verzekeringspolis om een harde grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland na de Brexit te vermijden tot er is een oplossing gevonden om een naadloze grens te behouden.

Het Verenigd Koninkrijk zal de EU op 29 maart verlaten.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Paus Franciscus lanceert eigen app ‘Click To Pray’

Tieners (14 en 16) opgepakt voor ernstige mishandeling