in

Groei in illegaal wapenbezit in Nederland

Ammunition Security Weapons Pistol Guns Handgun

Ondanks inspanningen om de illegale wapenhandel in Nederland aan te pakken zijn volgens de nieuwe cijfers van de politie en het Openbaar Ministerie, vorig jaar het aantal incidenten met wapens met 14 procent gestegen.

In totaal registreerde de politie vorig jaar 646 vuurwapenincidenten. Dat is een stijging van 79 incidenten ten opzichte van 2018. Ondanks de toename is het aantal mensen dat sterft aan wapengerelateerde verwondingen marginaal gedaald van 34 naar 31. Bij nog eens 131 incidenten raakte ten minste één persoon gewond.

Ook zegt de politie dat ze een toename zien in het gebruik van handgranaten als waarschuwing. Vorig jaar registreerde de politie 61 incidenten met in totaal 82 handgranaten, vergeleken met 43 incidenten in 2018 en slechts 22 in 2017.

Illegale wapens

De politie nam vorig jaar ongeveer 5700 illegale vuurwapens in beslag. dat is ongeveer hetzelfde aantal als in 2018. “Er is een continue vraag naar wapens binnen de criminele gemeenschap.” aldus politiewoordvoerder Dick Schouten, “Wapens en handgranaten blijven hun weg vinden naar Nederland. Het vrije verkeer van mensen en in de handel maakt ons werk niet eenvoudiger.”

Volgens Schouten is Nederland een belangrijke schakel in de internationale wapenhandel, “Tegelijkertijd moet Nederland ook de wetgeving aanscherpen over hoeveel wapenbezitters met een vergunning een munitie mogen hebben.” aldus Schouten, “Legale munitie komt soms terecht in het criminele circuit.”

Schouten benadrukt dat het aantal moet worden verminderd van legaal geproduceerd munitie, zodat het moeilijker is voor de criminelen om het in handen te krijgen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkse Spider-Man helpt ouderen tijdens Corona-Lockdown

Corona : Vermindering in het aantal doden deze maand