in

Grijs en waterkoud herfstweer

Vanochtend overheerst de bewolking, maar het is op de meeste plaatsen droog. De Wadden maken een kleine kans op een bui. In het uiterste westen en noordwesten kan soms een waterig zonnetje doorbreken. Er waait een koude noordoostenwind, windkracht 3 tot 5. Daardoor ligt de gevoelstemperatuur rond of iets onder het vriespunt. De thermometer wijst een graad of 4 aan.

Vanmiddag is het overal grijs en in het oosten van het land neemt de kans op wat lichte motregen toe. Op de Wadden is kans op een bui. In de rest van het land is het zo goed als droog. Aan het eind van de middag kan het in het zuidoosten wat harder gaan regenen.

De noordoostenwind is matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee. Op de Wadden wordt de wind krachtig, windkracht 6. Het wordt hooguit 5 graden in de Limburgse heuvels en lokaal 8 aan zee. Normaal is het eind oktober een graad of 12. De gevoelstemperatuur ligt nog een stuk lager. Een dikke winterjas, sjaal en handschoenen zijn dus zeker geen overbodige luxe.

Vanavond neemt vanuit het zuidoosten de kans op lichte (mot)regen toe. Eerst gaat het om lichte neerslag, maar vannacht regent het steeds harder. In de Limburgse heuvels is ook kans op wat smeltende sneeuw. De wind neemt eerst toe naar matig tot krachtig. Op de Wadden waait het hard, windkracht 7, en is kans op zware windstoten rond 75 km/u. In het zuidoosten neemt de wind af. De temperatuur ligt tussen 3 en 6 graden. In de Limburgse heuvels ligt de temperatuur iets lager.

Morgen wordt het een onstuimige en waterkoude herfstdag. Een lagedrukgebied trekt over het land en veroorzaakt een hoop regen en wind. De zon is nergens te zien. De meeste regen wordt verwacht in de zuidwestelijke helft van het land. Daar kan het de hele dag flinke plenzen en valt circa 30 mm. Mogelijk valt in Zeeland zelfs 40 mm, een halve maandsom! In de noordoostelijke helft van het land regent het van tijd tot tijd en komen ook droge perioden voor. Daar gaat het pas later in de middag en in de avond harder regenen. In een strook van het noordwesten van ons land, via het midden naar het zuidoosten, valt circa 20 mm. In Groningen wordt nog geen 10 mm verwacht. Daar kan de temperatuur oplopen naar een graad of 10. In de rest van het land ligt de middagtemperatuur in de stromende regen tussen 2 en 5 graden. Daarmee is het ronduit koud! In Zeeland stroomt aan het eind van de middag zachtere lucht binnen, daar wordt het zo’n 11 graden.

Woensdag is het eerst op de meeste plaatsen droog met aan de kust nog kans op een bui. Op veel plaatsen komt de zon tevoorschijn. In de loop van de middag neemt de bewolking weer toe en kan vooral in het zuidwesten wat regen vallen. De wind draait naar het zuiden tot zuidoosten en is zwak tot matig van kracht. In de ochtend kan het op de Wadden nog iets harder waaien. De middagtemperatuur ligt tussen 10 en 12 graden.

Donderdag gaat de temperatuur nog iets verder in de lift. Het wordt 12 graden op de Wadden en 15 in Limburg. Het weerbeeld bestaat uit wolken, een paar buien en af en toe zon. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en wordt matig tot krachtig, 3-6 Bft.

Ook vrijdag en komend weekend is het waarschijnlijk zacht voor de tijd van het jaar met maxima tussen 11 en 15 graden. Normaal is het begin november hooguit 11 graden. Vrijdag wordt op veel plekken een droge dag en is het kalm herfstweer. Tijdens het weekend neemt de neerslagkans weer toe en trekt vooral aan zee de wind aan.

Bron: Weeronline

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Directeur Stint ziet geen uitweg meer en vraagt faillissement aan

29 Oktober 2018 is Wereld Beroertedag