in

Grenspolitie VS schiet opnieuw met traangas op migranten aan grens Mexico

A small fence separates densely populated Tijuana, Mexico, right, from the United States in the Border Patrol’s San Diego Sector. Construction is underway to extend a secondary fence over the top of this hill and eventually to the Pacific Ocean.

De Amerikaanse grenspolitie heeft op Nieuwjaarsdag traangas op Mexicaans grondgebied afgevuurd, waar naar schatting 150 migranten aan het grenshek bij de stad Tijuana stonden. Het is de tweede keer dat vanuit de VS is geschoten om migranten af te schrikken sinds begin november in Tijuana een aantal ‘karavanen’ van migranten uit Midden-Amerika zijn aangekomen.

De migrantengroep probeerde het hek aan de strandzijde van Tijuana over te komen toen de Amerikaanse grenswachten schoten. De VS beweren gericht te hebben op stenengooiers die wat verder van het hek af stonden, maar verslaggevers van persbureaus Reuters en AP berichten dat er geen stenen werden gegooid tot er met traangas werd geschoten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de eerste twee jaar van zijn termijn veel gewag gemaakt van het versterken van de grens met Mexico. Voor zijn ideaal – een muur van kust tot kust – mag hij dan nog steeds geen geld van het Congres hebben gekregen, de grenspolitie treedt hard op. De recente dood van twee migrantenkinderen in Amerikaanse gevangenschap leidde tot veel kritiek.

De pas aangetreden Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador tracht in overleg met Washington de migratieroute naar het noorden onder controle te krijgen. Maar beschietingen op zijn grondgebied maken dat wel moeilijk.

Prikkeldraad
‘Kinderen ter grootte van een peuter’ werden volgens de Amerikaanse grenspolitie over scheermesprikkeldraad getild, maar de agenten konden naar eigen zeggen niet helpen omdat ze met stenen werden bekogeld. De dienst zette daarop traangas, pepperspray en rook in. Aan de Amerikaanse zijde van de grens zijn 25 migranten aangehouden, anderen kropen door het hek weer terug naar Mexico.

De migranten hadden gehoopt dat de veiligheidsmaatregelen aan de grens wat waren verminderd vanwege de jaarwisseling, vertelden enkelen van hen aan Reuters. De meesten komen uit Honduras, waar in oktober een groep migranten vertrok die onderweg uitgroeide tot een karavaan van zesduizend Midden-Amerikanen, die het alom aanwezige bendegeweld en de armoede in hun landen ontvluchten.

Bron : De Volkskrant

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederland groeit vooral hard in de Randstad

Grootste geldvervoerder is failliet