in ,

Gezondste stad van Nederland : Groningen

Groningen staat bovenaan een nieuwe lijst van gezondste steden van Nederland, opgesteld door civieltechnische groep Arcadis.

“Groningen profiteert grotendeels van het weren van auto’s uit het stadscentrum, stimuleren van fietsen en lopen, beperken van ontwikkeling van flatgebouwen en kantoren en het bestrijden van geluid en luchtvervuiling”, aldus de lijstopstellers.

Daarentegen staan grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ver beneden op de ranglijst, vanwege de hoge niveaus van zowel luchtverontreiniging als geluidshinder.

Nijmegen, Maastricht, Almere en Amersfoort vervolledigen de top 5 in een lijst van 20. Amsterdam eindigde op de 17e plek, Rotterdam de 19e en Den Haag op de 15e plek.

Het doel van de ranglijst is niet om een hiërarchie van elitesteden te creëren, maar om gebieden te benadrukken waar steden hun fysieke omgeving kunnen optimaliseren in het voordeel van hun burgers, zegt Arcadis klimaatgroepdirecteur, Marjan den Barber.

“De index werd samengesteld voordat het coronavirus toesloeg, maar de pandemie zelf heeft de behoefte aan gezonde steden duidelijk gemaakt”, aldus Barber. “Hoewel er nog veel moet worden onderzocht, lijkt het erop dat elementaire menselijke gezondheid een belangrijke rol speelt bij de vatbaarheid van het coronavirus.”

En ze voegt toe, “Een goed doordachte stad draagt bij aan een gezonde bevolking.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Brandstichting in Rotterdam : Meest luxe kapperszaak op wielen afgebrand

Lichte stijging in uitkeringsaanvragen : Jongeren het hardst getroffen