in ,

Gezondheidsorganisaties eisen extra belasting op suiker

Een alliantie tussen Unicef, de gemeente Amsterdam en vier goede doelen op het gebied van gezondheid roept het volgende kabinet op om ongezond eten en overmatig gebruik van suiker, zout en vetten aan te pakken.

De vier groepen, die zich richten op diabetes, hartaandoeningen, leveraandoeningen en nierproblemen, hebben allemaal de ‘nationale preventieovereenkomst’ van 2018 ondertekend, die zich richt op zelfregulering in de voedingsindustrie, maar zeggen nu dat er niet genoeg wordt gedaan.

“De ambities waren goed, maar de maatregelen te zwak”, zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, “13 duizend mensen sterven per jaar aan gevolgen van een slecht voedingspatroon, waardoor het de op een na belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak is, naast roken.”

“Op dit moment zijn zo’n 350 duizend kinderen te zwaar. Een generatie groeit op met overgewicht en als we zo doorgaan, zal in 2040 tweederde van de bevolking te zwaar zijn.”

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis zei in september dat Nederland op korte termijn geen belasting op suiker gaat invoeren, omdat de effectiviteit van een dergelijke maatregel nog niet is bewezen.

Daarnaast zijn er andere afspraken gemaakt met voedingsbedrijven over het verminderen van suiker in frisdrank, laat Blokhuis weten. Wereldwijd hebben 43 landen een vorm van belasting op suiker ingevoerd, waaronder 10 in de EU, en de minister werd aangespoord om hier hetzelfde te doen.

Onderzoek
Uit onderzoek van de Consumentenbond, vorig jaar augustus, bleek dat sommige vruchtendranken gericht op kinderen meer dan vier suikerklontjes zoetstof per portie bevatten.

En Unicef zei in een rapport in september dat 75 procent van het voedsel dat specifiek op kinderen is gericht, ongezond is, te veel calorieën, te veel zout, suiker en verzadigde vetten bevat of te weinig vezels bevat.

Unicef ontdekte ook dat supermarkten “geen terughoudendheid” toonden als het gaat om het promoten van ongezonde producten voor kinderen, met name door het gebruik van populaire stripfiguren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Verbod op discriminatie op grond van seksuele geaardheid

Rabobank gaat 5000 banen schrappen over 5 jaar