in ,

Gezondheidsapps : Behulpzaam of Onnodig onrust?

We zijn meer en meer bezig met onze gezondheid en gezondheidsapps maken daar een groot deel van uit. Bijna iedereen heeft wel een gezondheidsapp op zijn telefoon of we dragen een zogeheten draagbare gezondheidsmeter om te controleren hoe we er lichamelijk aan toe zijn.

Dit heeft natuurlijk zijn voordelen, maar het Centrum voor Ethiek en Gezondheid waarschuwt voor nadelen, en adviseert de apps niet blindelings te vertrouwen.

De overheid juicht juist het gebruik van apps en draagbare gezondheidsmeters toe, maar het centrum waarschuwt juist voor deze positieve reactie van de overheid, “Mensen kunnen de indruk krijgen dat deze vorm van e-health zijn meerwaarde voor de zorg al heeft bewezen. Terwijl lang niet al die apps en wearables van goede kwaliteit zijn en onbetrouwbare metingen presenteren. Als gebruikers daardoor ten onrechte gerust worden gesteld, kan dat tot gezondheidsschade leiden.”

Maar het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk, mensen die gewoon gezond zijn, kunnen zich zorgen maken en onnodig naar de dokter. De apps en draagbare gezondheidsmeters zijn ook niet altijd geschikt voor mensen die niet zo goed met digitale dingen overweg kunnen.

Het centrum vraagt de overheid voor meer terughoudendheid en ze verzoeken een kwaliteitskeurmerk, waarbij wordt gekeken naar gebruiksvriendelijk apps en meters.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Twee dagen geen school vanwege staking in het onderwijs

Frankrijk bevestigd zesde patiënt besmet met het coronavirus