in

Gerechtshof oordeelt dat avondklok gerechtvaardigd is : Buitengewone Omstandigheden

Rechters van het Hof van Beroep in Den Haag hebben vrijdag geoordeeld dat de regering de avondklok half januari heeft ingevoerd op geldige juridische gronden, waardoor het vonnis van de lagere rechtbank van vorige week is vernietigd.

Auction Legal Judge Gavel Justice Law Hammer

De rechtbank oordeelde eerder dat de avondklok was gebaseerd op wetgeving die was bedoeld voor noodsituaties zoals bijvoorbeeld een dijkdoorbraak, en zei dat er bij het coronacrisis geen sprake was van een vergelijkbare urgentie.

Het hof van beroep zei echter dat de huidige omstandigheden als “buitengewoon” kunnen worden beschouwd, waardoor de invoering van de avondklok een optie was. “De coronapandemie is voldoende oorzaak”, aldus het Hof.

“Het Hof is ook van mening dat het instellen van een avondklok proportioneel is, aangezien andere maatregelen niet beschikbaar zijn”, aldus de rechters in hun uitspraak. “De tijdelijke en beperkte inbreuk op verschillende grondrechten, zoals het recht op vrij verkeer, is daarom gerechtvaardigd.”

Het juridische gekibbel van vorige week bracht de regering ertoe een spoedwet avondklok in te voeren om de avondklok in de wet te verankeren, die door beide kamers van het parlement is aangenomen.

De uitspraak van vrijdag houdt in dat de 33 duizend boetes die zijn uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok, van kracht blijven.

Campagnegroep ‘Viruswaarheid’, die de zaak tegen de avondklok heeft aangespannen, heeft nog niet gereageerd op de uitspraak, maar heeft wel de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De Koning niet naar Qatar voor WK : De grond is doordrenkt met bloed

Nieuwe coronagevallen blijven stijgen : RIVM meldt 5151 nieuwe gevallen