in

Gemuteerd virus gevonden bij grote corona-uitbraak in Fries verpleeghuis

Bij minstens twee mensen die in een verpleeghuis in Friesland wonen, is de gemuteerde versie van het coronavirus, dat voor het eerst werd geïdentificeerd in Groot-Brittannië.

Het verpleeghuis, in Surhuisterveen, werd begin dit jaar getroffen door een groot aantal gevallen en woensdag werd een willekeurige selectie van 59 bewoners opnieuw getest op het coronavirus.

Van hen zijn er 21 positief getest. “We weten dat twee van hen zeker zijn besmet met de gemuteerde variant”, vertelde een woordvoerder van de plaatselijke gezondheidsraad aan omroep RTL. “We doen nu verder onderzoek en sluiten meer gevallen niet uit. Het is een grote uitbraak.”

In totaal zijn nu 45 bewoners in het Suyderhuys positief getest op het coronavirus en zijn er twee overleden. Ook zijn er meer dan 40 medewerkers van het verpleeghuis positief getest.

Het verpleeghuis heeft nu bezoeken geannuleerd en het testen van zijn personeel opgevoerd. Werknemers dragen ook extra beschermende kleding.

De ontdekking dat de gemuteerde variant van het coronavirus, het verpleeghuis heeft bereikt, was een ‘grote schok’ voor bewoners, hun families en personeel, zegt Jan Maarten Neuijens, voorzitter van de Kwadrant Groep die het tehuis runt.

De nieuwe variant is ‘een waarschijnlijke verklaring voor het grote aantal besmettingen in het Suyderhuys en een trieste conclusie’, zei hij. “We hebben hier echt spijt van.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Discussie in Tweede Kamer : Sluit alle moskeeën in Nederland

Jesse Klaver : Regering moet verantwoordelijkheid nemen en aftreden