in ,

Gemeente Amsterdam koopt sociale woningen om deze in publieke sector te houden

De gemeente Amsterdam overweegt direct te investeren in sociale huurwoningen die door woningcorporaties worden verkocht, om ervoor te zorgen dat deze in de huursector blijven.

Stadshoofd Laurens Ivens zegt dat er “geen andere keuze” is dan het kopen van onroerend goed om ervoor te zorgen dat het aantal sociale huurwoningen in de Nederlandse hoofdstad niet wordt verminderd. Momenteel worden deze woningen vaak opgekocht door ontwikkelaars en investeerders die hogere huren rekenen.

Woningen vallen onder de sociale huursector als de huur lager is dan 752 euro per maand. Ongeveer 40 procent van de Amsterdamse woningvoorraad is momenteel huur-gecontroleerd.

Woningcorporaties verkopen elk jaar een deel van hun woningvoorraad om geld in te zamelen voor de bouw van nieuwe en betere woningen. Het aantal corporatiewoningen en appartementen in Amsterdam is tussen 2011 en 2019 gedaald van 195 duizend naar 179 duizend.

Vorig jaar zijn woningcorporaties begonnen met de bouw van 2270 nieuwe huurwoningen in Amsterdam en circa 1000 zijn er al verkocht, volgens een bericht van het Parool.

Woningcorporaties stellen dat ze aandelen moeten verkopen vanwege een speciale belasting die de overheid heft over de huurinkomsten van sociale huurwoningen, geld dat volgens de lobbygroep beter kan worden besteed aan het bouwen van nieuwe woningen.

In totaal betaalden de Amsterdamse woningcorporaties de schatkist vorig jaar 204 miljoen euro aan extra belastingen.

Amsterdam en Ivens krijgen kritiek omdat ze de huisvestingscrisis van de stad niet hebben aangepakt en niet genoeg hebben gedaan om het aanbod van betaalbare woningen te stimuleren. De wachtlijst voor sociale huurwoningen in de stad staat momenteel op 15 jaar.

Met name woningcorporaties zeggen dat de stad de kosten van het bouwen van grond zou kunnen verlagen, waardoor het goedkoper is om nieuwe sociale huisvestingsprojecten te ontwikkelen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge : Verlenging van coronamaatregelen?

Corona Persconferentie : Lockdown wordt verlengd tot 2 Maart