in

Gele Hesjes leider voor de rechter in Frankrijk

Een van de leidende figuren van de ‘Gele Hesjes’-beweging in Frankrijk zal op 15 februari worden berecht voor het organiseren van een “ongeoorloofd protest”, zei het Officier van Justitie in Parijs, donderdag.

Eric Drouet, een 33-jarige vrachtwagenchauffeur, werd laat op woensdag door de politie vastgehouden voor het organiseren van een demonstratie in het centrum van Parijs zonder het te verklaren, zei hij.

Na zijn vrijlating op donderdag vertelde Drouet aan verslaggevers dat zijn arrestatie politiek gemotiveerd was.

Hij zei dat hij niet kon begrijpen waarom hooggeplaatste functionarissen aanwezig waren bij zijn ondervraging, en voegde hieraan toe dat de demonstraties door zullen gaan.

Minister Bruno Le Maire van de Franse economie, verdedigde de arrestatie van Drouet en vertelde donderdag aan de Inter radio van Frankrijk dat “het de eerbiediging van de rechtsstaat wordt genoemd”.

“Het is normaal dat je, als je de wetten van de republiek overtreedt, geconfronteerd wordt met de gevolgen.” aldus Le Maire.

De advocaat van Drouet, Kheops Lara, noemde zijn arrestatie “volstrekt onrechtvaardig en willekeurig.”

Jean-Luc Melenchon, leider van de linkse partij France Unbowed, bekritiseerde ook de detentie van Drouet, “Machtsmisbruik, een gepolitiseerde politie die de leiders van de Gele Hesjes-beweging richt en lastigvalt.” schreef hij op Twitter.

Ongeveer 50 activisten hadden zich woensdag verzameld op het Concorde plein in de buurt van de Champs-Elysées laan om de 10 mensen te herdenken die om het leven zijn gekomen, en de honderden gewonden die zijn gevallen, tijdens de maanden van protest in Frankrijk.

Kort daarna arresteerde de politie Drouet samen met een groep activisten op grond van een “ongeoorloofde” demonstratie.

Drouet werd ook vastgehouden tijdens een Gele Hesjes-demonstratie op 22 december.

In Frankrijk is de straf voor het organiseren van een demonstratie zonder officiële toestemming maximaal zes maanden gevangenisstraf en een boete van 7500 euro.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Supermarkten lijken prijzen ‘netjes’ te verhogen

Bijna 900.000 Nederlanders gebruiken nooit internet