in

Geert Wilders : Racist of Stem van Vrij Nederland?

Nog niet zo lang geleden zei politicus en PVV-leider, Geert Wilders dat de IC’s van Nederlandse ziekenhuizen vol zaten met “Mohammed en Fatima’s die onze taal niet spreken en lak hebben aan onze regels”. Volgens Wilders komen kankerpatiënt Henk of hartpatiënt Ingrid niet aan de beurt vanwege corona besmette Mohammed en Fatima. Natuurlijk had iedereen meteen een antwoord klaar voor de politicus.

(Bijna) heel politiek Nederland greep zijn telefoon en begon te Tweeten. “Racist”, “aasgier”, “belachelijk”, waren een paar worden die voorbij vlogen en ik ben flink aan het editen. Iedereen was verontwaardigd over de woorden van Wilders, die weer waren gebaseerd op uitspraken van het hoofd van de IC-afdeling van het Amsterdamse VUmc, Armand Girbes.

Even een snelle herinnering, Girbes zat in het radioprogramma Argos van de VPRO en heeft daar gezegd dat het merendeel van de coronapatiënten in de vier grote steden, van niet-westerse afkomst is, “Als je kijkt naar de verschillen en overeenkomsten met de eerste golf, dan valt op dat wij nu voornamelijk patiënten hebben met een niet-westerse achtergrond, waarbij het ook zo is dat zij de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn.” aldus Girbes.

Natuurlijk had de Nederlandse volk ook een mening en meningen werden van links en rechts naar je toe geslingerd op alle social mediakanalen. Je had hele mooie reacties, zoals mijn persoonlijke favoriet, “Hier liggen vooral Henk, Ingrid, Gerda en Wim. Mohammed en Fatima komen nog steeds wekelijks vanuit de moskee een fruitmand bezorgen voor het zorgpersoneel van het geld dat ze hebben opgehaald in de moslimgemeenschap. Gewoon, uit liefde, voor hun medemensen #leerervan”.

WhatsApp Image 2020-10-16 at 11.21.38

Maar we hebben bij Nieuws On ook reacties binnen gekregen op het bericht via onze Facebook pagina en zo kwam ik op de vraag, is Geert Wilders nou een racist of is hij de stem van vrijheid van meningsuiting?

wilders

De heer Wilders kreeg natuurlijk ook veel steun van zijn volgers, want die heeft hij en sommige mensen hadden ook hele goeie punten. Een veel terugkomend reactie op de Tweet van de politicus en op Nieuws On was, “waarom vallen we met z’n allen Geert Wilders weer aan en kijken we niet eerst of Girbes, of het Parool wel gelijk heeft?” en dat klopt, waarom heeft niemand het over het artikel van het Parool, waarin de krant ook schrijft dat de meeste bedden op Intensive Care worden bezet door “niet-Westerse buitenlanders”.

Één Nieuws On lezer heeft gemixte gevoelens over Wilders, “hij kan echt een wel wat in politiek en voor de Volk betekenen”, schrijft U. A., en voegt toe, “Alle rassen geloof en religie hoort in Nederland en Dat is NEDERLAND . Weg met haat racistische opmerkingen. Mensen hebben genoeg bloed gegoten in oorlogen en misbruiken.”

J. S. heeft daar wel een mening over, “Jij zegt:”alle rassen geloof en religie hoort in Nederland en Dat is NEDERLAND. Hoe kom jij daar bij? Waarom moeten álle rassen, én álle geloven/ religies in mijn land? Moet Saoedi Arabië ook alle religies toelaten?” schrijft hij en hij voegt toe, “Wanneer Wilders zegt ‘minder, minder, minder’ dan mag hij die mening niet hebben of uiten? Wilders moet persé méér Marokkanen, of desnoods even veel Marokkanen willen in Nederland? Waarom dan?”

Wel benadrukt meneer S. dat hij geen racist is, “Maar ik ben blij dat Wilders zijn bek open trekt. Veel mohammedanen én hun religie gaan in ons land te vaak over de schreef en daar mag Wilders best wat van zeggen. Geen andere politicus doet dat, dus vervult Wilders een belangrijke rol.”

En dan vraag ik mij, als Nederlandse-Turk, of Turkse-Nederlander (of hoe je mij ook wil noemen) af, hebben we Geert Wilders nodig in de Tweede Kamer die alleen maar haat zaait tegenover ‘niet-Westerse buitenlanders’ en de moslimgemeenschap? Of is het alleen maar zijn ‘mening’? Is hij de stem van de Nederlandse bevolking? Wanneer andere politici reageren op de uitspraken van Wilders, doen ze dat dan alleen maar omdat dat van hun wordt verwacht? Is het misschien allemaal een PR-stunt voor ‘buitenlandse stemmen’?

*Iedereen* is altijd verontwaardigd wanneer Wilders schreeuwt dat alle “Marokkanen” eruit moeten, maar hij krijgt geen straf voor zijn uitspraken, want hij is, politicus? Is het vrijheid van meningsuiting? Wat is dan racisme? Wanneer ben je een racist? En dan vraag ik me toch weer af, is Geert Wilders een racist of de stem van Nederland?

Nejla Karatas

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Meer dan 414.000 Syriërs keren terug naar huis dankzij Turkije

Islamitische begraafplaats voor 3000 moslims in Rotterdam